Egy lépéssel közelebb kerültünk a 13. és a 14. havi fizetés lehetőségéhez

Karácsony már az orrunk előtt, de a parlament nem tudott leállni: csütörtökön a képviselők nekigyürkőztek és sikerült lesöpörniük az egészségügyi ellátásról szóló törvény államfői vétóját. 

Egy lépéssel közelebb kerültünk a 13. és a 14. havi fizetés lehetőségéhez
Fotó: tasr

Ennek értelmében a képviselők eltörölték a munkaadói egészségbiztosítási járulékkedvezményt. Egyes ellenzéki vélemények szerint csak azért történt mindez, hogy a koalíciós képviselők ezzel költségvetési szempontból megteremtsék a 13. és a 14. havi fizetés lehetőségét.

Ez az elnök által a törvényhozásnak visszadobott jogszabály egy másik komolyabb rendelkezést is tartalmaz: bevezeti a szakorvosi rendelők önkéntes alapú kiegészítő rendelési idejének intézményét, ami még Robert Fico gyomrát is megfeküdte. De erről majd később.

A munkaadói egészségbiztosítási járulékkedvezmény (Odvodová odpočítateľná položka - OOP) december eleji eltörlésének módszerét azért bírálta Kiska, mivel szerinte ez a - 102 millió eurós tételt érintő - húzás csak egy egyszerű módosítási indítványban szerepelt, és ez nem tette lehetővé, hogy a képviselők alaposan körbejárják a kérdést. Vétójával azt szerette volna elérni, hogy alaposabban vitassák meg ezt a szakpolitikai témát.

Az államfő által újragondolásra a parlamentbe visszairányított, de 78 honatya szavazatával ma újból megerősített jogszabály lényegi eleme, hogy a két évvel ezelőtti mértékre visszaugranak a munkaadók járulékterhei a rosszabbul fizetett alkalmazottak után.

Robert Fico előző kormánya 2015-ben fogadta el azt a kedvezményt lehetővé tevő módosítást, ami eltörölte az egészségbiztosítási járulékot a minimálbérért dolgozók számára és azt az illetéket az 570 euróban megállapított bérösszegig csak fokozatosan növelte.

Két évvel ezelőtt a kormánypártok azzal magyarázták az intézkedés bevezetését, hogy az ösztönözni fogja a munkaadókat, hogy nagyobb számban alkalmazzanak alacsony képzettséggel rendelkező munkaerőt. Most viszont azzal érvelnek a koalíciós képviselők, hogy a foglalkoztatási helyzet nagyot javult az elmúlt időben és már indokolatlan ilyen ösztönzőket életben tartani. A kedvezmény megszüntetésével az egészségbiztosítók bevételeit akarják növelni 102 millióval. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter meggyőződése, hogy az eddig a munkavállalóknál hagyott pénz az egészségbiztosítási rendszerből hiányzott, ezért azt vissza kell oda terelni.

Jozef Mihál független képviselő szerint a koalíciós pártok ezzel a húzással csak eltüntetik az egyik kedvezményt, hogy egy másikat, egy látványosabbat, ha úgy tetszik, egy jobban eladhatót vezethessenek be: mégpedig a 13. és 14. havi fizetést.

Mint ismeretes, a jövő évtől léphet érvénybe az a rendszer, amelyik szerint a munkavállalók bizonyos feltételek mellett 13. illetve 14. havi fizetésben is részesülhetnének. Mivel ezekből a járandóságból nem kellene adózni, valamint az egészségügyi járulékokat sem vonnák le belőlük, ez nagy kiesés lenne az államnak, ezért véli úgy Mihál, hogy a szükséges pénzt az eddigi munkaadói kedvezmények beszüntetésével lehetne fedezni. Ezt a gondolatmenetet Drucker sem utasította el, hozzáfűzve, a munkaadói ösztönzés két évvel ezelőtti bevezetésekor még 13 százalékos volt a munkanélküliségi mutató, ez mára 6 százalékra csökkent, ezért ez az intézkedés kivezethető.

Ami meg a sokat szapult, 30 euróban megállapított maximális díjtételt megengedő önkéntes kiegészítő rendelési idő bevezetését illeti, itt még bármi lehet. A most újra megszavazott törvényben ez a rész csupán májusban lenne hatályos, addig meg Robert Fico eldöntheti, mit kezd a helyzettel. A kormányfő ugyanis korábban megpendítette, hogy a masszív bírálatok miatt a hatályba lépése előtt ezt az új intézményt ki is lehetne dobni a jogszabályból.

(sárp)