Egy makranci háztáji tenyészetben is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

2020. augusztus 22. - 10:51 | Régió

A Kassa-vidéki járás újabb településén ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis. Makranc (Mokrance) községről van szó. A házi sertések tekintetében idén ez már a hatodik igazolt járványgóc.

Egy makranci háztáji tenyészetben is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Makranc mintegy hat kilométerre fekszik Jánoktól (Janík), a legutóbb igazolt járványgóctól, olyan térségben, ahol a fertőzés már régóta tömegesen terjed a vaddisznóállományon belül. Erről pénteken tájékoztatott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.

A betegség egy kisebb, nyilvántartott háztáji tenyészetben ütötte fel a fejét. 15 sertést, köztük három kocát nevelnek itt. Kedden az egyik vemhes koca elvetélt. Az állatorvosok mintát vettek tőle. A laboratóriumi vizsgálat igazolta az afrikai sertéspestis jelenlétét az állat szervezetében.

"A járványgócon belül a napokban minden sertést likvidálni fognak a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében" – közölte Daniel Hrežík, az agrártárca kommunikációs osztályának munkatársa. A járványgóc körül három kilométer átmérőjű védelmi övezetet, továbbá tíz kilométer átmérőjű megfigyelési körzetet alakítottak ki.

Az agrártárca felhívta a figyelmet, hogy amennyiben megváltozik a tenyésztett sertések viselkedése, romlik az egészségi állapotuk, vagy elpusztulnak, az állat tulajdonosa a törvényből adódóan köteles erről azonnal tájékoztatni az illetékes regionális állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságot és az állatorvost is.

A fertőzés kockázatának fokozódása miatt az agrártárca azt javasolja a régió sertéstenyésztőinek, hogy a háztáji gazdaságokban átmenetileg függesszék fel a sertéstartást, a meglévő állatokat vágják le, és ne hozzanak helyettük újakat egészen az intézkedés visszavonásáig. Az ajánlás a következő járásokra vonatkozik: Rimaszombati, Rozsnyói, Kassa-vidéki, Kassa-város, Tőketerebesi, Nagymihályi, Homonnai, Nagykürtösi, Losonci.

A házi sertésekre és vaddisznókra egyaránt veszélyes sertéspestis szlovákiai jelenlétét először 2019. július 25-én igazolták a tőketerebesi járásbeli (okres Trebišov) Őrösön (Strážne), egy sertéstenyészetben. Azóta öt további járásban ütötte fel a fejét a betegség: a Nagymihályiban, a Kassa-vidékiben, Kassa városában, a Rozsnyóiban és a Rimaszombatiban. "A mai napig 247 fertőzött vaddisznót, a házi sertésekkel összefüggésben pedig 17 járványgócot vettünk nyilvántartásba" – közölte Hrežík.

(TASR)