Egy merénylő teherautójával halálra gázolt egy izraeli katonát

2023. augusztus 31. - 12:55 | Külföld

Egy palesztin merénylő teherautójával egy útellenőrző pontnál halálra gázolt egy izraeli katonát és megsebesített több másikat csütörtök reggel, a támadót agyonlőtték- jelentette a helyi média csütörtökön.

Egy merénylő teherautójával halálra gázolt egy izraeli katonát
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

A palesztin merénylő a Modiin - Makabim melletti, Ciszjordániába vezető úton az 1967-es határnál felállított útellenőrző pontnál hajtott az izraeli katonák közé, s gázolta halálra egyiküket. Egy másik katona súlyosan, egy harmadik pedig könnyebben megsebesült, s egy autóval történt összeütközése nyomán a jármű három utasa is megsérült a ynet hírportál értesülése szerint.

A terrorista a szándékos gázolása után továbbhajtott a Ciszjordániába vezető következő, mintegy hat kilométerre található, Hasmonaim nevű átkelőhelyhez, ahol az őrt állók a hozzájuk küldött leírás alapján lelőtték.

Az izraeli rendőrség közlése szerint a 41 éves Daoud Abdel-Razak Faiz követte el a terrortámadást. A palesztin merénylő Ciszjordániában, Dir Amarban él, nős és ötgyermekes. Rendelkezett izraeli munkavállalási és az ezzel járó tartózkodási engedéllyel.

A Gázai övezetet uraló radikális iszlámista Hamász szervezet nem vállalta magára, de üdvözölte, "hősies akciónak" nevezte a merényletet.

Szerda este egy katonatiszt és három katona közepesen és könnyebben megsérült Ciszjordániában, amikor József Nabluszban található síremlékét biztosították az oda zarándokló vallásos zsidók számára, és egy robbanószerkezetet dobtak közéjük.

Néhány órával korábban megsebesült egy 22 éves férfi, akit egy palesztin támadó megkéselt egy jeruzsálemi villamosmegállóban. A történteket észrevette egy, a villamoson utazó rendőr, és agyonlőtte a mindössze 14 éves merénylőt.


MTI