Egy nagy visszatérő zenekar és színház is lesz a hétvégén az NFG-ben

2023. január 27. - 13:25 | Kultúra

A pozsonyi-somorjai-dunaszerdahelyi Royko Passage öt év után állt újra össze, az eredeti felállásban, pénteken este övék a színpad a dunaszerdahelyi NFG-ben. A RÉV Színház pedig a Jókedvvel, bőséggel című előadással készült szombaton. 

Egy nagy visszatérő zenekar és színház is lesz a hétvégén az NFG-ben
Forrás: Facebook / NFG
Ajánljuk:

25 éves és dunaszerdahelyi Szlovákia egyik legrégebbi alternatív klubja

Strieženec Mátyás és Dávid, valamint Matrka Simon alapította 2005-ben a zenekart. A Strieženec-fivérek korábban több zenakarban is zenéltek, Matyi például az Expired Passportban és a Yellow Earth-ben, míg Dávid az Antipetiben vagy a Los Davidosban. Matrka Simon 2014-ig dobolt a Roykóban. Strieženecék röviddel a banda megalapítása után Londonba költöztek, így 2010-ig lényegében szüneteltek.

2011 őszén ismerhettük meg This Modern Love című dalukat, amelyhez a következő év tavaszán, a 4 Real című első nagylemezük megjelenése idején videoklip is készült. 2013-ban csatlakozott a Roykóhoz Vermes (ma már Strieženec) Zsuzsi gitáros, billentyűs, míg Matrka Simon távozása után Szeiff Attila dobos. Már ebben a felállásban rögzítették az új, négy dalt tartalmazó EP-jüket, amely a Tame címet kapta.

2016-ban a zenekar Wild Mood Swing c. dalát jelölték az év dala kategóriában a Radio_Head Awardson.

A zenekar később elhallgatott, de tavaly ősszel ezt olvashattuk a Facebook-oldalukon:

Szombaton este aztán egy teljesen más produkció részesei lehetnek az NFG-be látogatók. Fábián Péter rendezte a RÉV Színház Jókedvvel, bőséggel c. darabját, melynek szereplői Árvai Péter, Balla Richie, Bársonyosi Dávid és Kiss Tünde. Maga a darab a Himnusz megszületésének kétszázadik évfordulója alkalmából megrendezett versmondó versenyről és annak szakmai értékeléséről szól, 14 éven felülieknek.

Íme, a szinopszis:

A Magyar Szavalatért Egyesület Kárpát-medencei versmondó versenyt hirdet a Himnusz megszületésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Az Északnyugat-Magyarországi Regionális Forduló tétje óriási: a legjobb versenyzők egyenes ágon bejutnak a országos fordulóba, ahol - kellő jókedvvel - bőséges díjakért kelhetnek birokra. Reméljük, addigra alábbhagy a Járvány is, és a döntő már nem online kerül megrendezésre. A helyi mezőny kiemelkedő, tele isteni fiatal tehetségekkel, akik kívülről fújják a Himnuszt. A zsűrinek nehéz dolga lesz!

A másfél órás, egy felvonásos darab este 19 órától tekinthető meg.

(SzT/nfg)