Egy nap alatt 569-cel emelkedett a brit halálos áldozatok száma, napi százezer tesztelés a cél

2020. április 3. - 07:05 | Külföld

Egy nap alatt 569-cel emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány napi százezer szűrés elvégzését tűzte ki célként.

Egy nap alatt 569-cel emelkedett a brit halálos áldozatok száma, napi százezer tesztelés a cél
Fotó: AP

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtöki tájékoztatása szerint eddig 2921-en haltak meg Nagy-Britanniában a Covid-19 járványban.

A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján csütörtökig az előző napi 29 474-ről 33 718-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

A brit kormány korábban azt közölte, hogy április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát, de Matt Hancock egészségügyi miniszter közölte: az új célkitűzés a napi százezer koronavírusteszt elvégzése.

Hancock, aki maga is megbetegedett az új koronavírustól, elmondta: a napi százezres szűrésszámot a kormány április végéig szeretné elérni.

A miniszter által felvázolt terv alapján a szűrésekbe kereskedelmi partnereket is bevonnak, köztük az egyetemeken működő, de magán kutatólaboratóriumokat, elkezdik az antitest-vizsgálatokat annak megállapítására, hogy ki esett már túl tudtán kívül a fertőzésen - mivel így nekik nem kell elkülönítésbe vonulniuk gyanú esetén -, és kiépítenek egy országos diagnosztikai hálózatot gyógyszeripari óriáscégek részvételével.

Hancock elmondta, a kormány máris kilenc ilyen vállalattal kezdett együttműködést, és e cégek felajánlották vérvizsgálati eljárásaikat, de először meg kell győződni arról, hogy ezek működőképesek-e.

Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren csütörtökön közzétett videoüzenetében szintén arról szólt, hogy elengedhetetlen a szűrések számának igen jelentős emelése, mivel ezzel lehet elejét venni, hogy az NHS dolgozói esetleg feleslegesen essenek ki a betegellátási munkából.

A koronavírus okozta betegséget Johnson is elkapta, és Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozik.

Az eredeti terv az volt, hogy elkülönítése egy hétig tart, vagyis elvileg pénteken véget érne. Hivatalának szóvivője azonban közölte, hogy a kormányfő továbbra is mutat enyhe tüneteket, és az általános útmutatás az, hogy az elkülönítés a betegség jeleinek teljes megszűnéséig tartson.

MTI