Egy nappal később kezdődik a karácsony utáni plázaroham

2017. december 26. - 14:00 | Belföld

Tavaly már december 26-án nyitva lehettek a boltok, de idén csak december 27-én nyitnak.

Egy nappal később kezdődik a karácsony utáni plázaroham
Fotó: SITA - illusztráció

A karácsony utáni plázaroham azután tolódott ki egy nappal, hogy a nemrégiben történt törvénymódosítás értelmében már december 26. is azon munkaszüneti napok közé tartozik, melyeken a kereskedőknek kötelezően zárva kell tartaniuk.

Így hát az üzletek, boltok és plázák december 27-én nyitják meg kapuikat a vásárlók előtt, és ekkor indulhat meg a karácsony utáni leárazásokra vadászók rohama.

A Terno piackutató ügynökség munkatársa, Ľubomír Drahovský úgy véli, hogy mivel szokásosnál egy nappal később nyitnak az üzeletek, a vásárlók érdeklődése is erősebb lesz, így még nagyobb hévvel indulnak majd vásárolni.

Persze nem csak azok indulnak majd bevásárolni december 27-én, akiknek már elvonási tüneteik vannak a zárva tartás miatt. Karácsonyra rengetegen ajándékoztak szeretteiknek különböző vásárlási utalványokat, és a megajándékozottak bizony minél előbb szeretnék termékre váltani ezeket az ajándékokat.

"Az emberek nagyon gyakran vásárlási utalványokat, még gyakrabban pedig készpénzt ajándékoznak egymásnak. Ez nagy motiváló erő a vásárlók számára"

- nyilatkozta a Drahovský a TASR hírügynökségnek.

Ráadásul a szlovákiai háztartások vásárlóereje is nőtt a tavalyi évhez képest, ami azt jelenti, hogy az emberek több vásárlást engedhetnek meg maguknak, mint az elmúlt években.

"Ami a háztartások vásárlóerejét illeti, természetesen ezen a téren elég nagy különbségek vannak Szlovákia különböző régiói között" - figyelmeztet a piackutató elemző. Ahol az emberek egzisztenciális gondokkal küzdenek, ott az üzleteknek sem lesz olyan kimagasló a forgalmuk, mint a gazdaságilag erős régiókban.

A csalogató 50-70 százalékos árkedvezményekkel pedig csínján kell bánni, mivel ezek gyakran kifutó termékekre, illetve ruházat esetén a szélsőségesen kicsi vagy nagy méretekre vonatkoznak.

(TASR)