Egy NATO-tagállamnak annyira viszket a tenyere, “majd be háborúzik”

Törökország kész megvédeni Irak területi épségét, ha Bagdad ezt kérné - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden az Anadolu állami hírügynökségnek az iraki Kurdisztán függetlenségéről tartott népszavazás nyomán.

Egy NATO-tagállamnak annyira viszket a tenyere, “majd be háborúzik”
Erdogan Putyinnak képzeli magát

"Irak területi egységét nem csak szavakkal támogatjuk. Amennyiben az iraki központi vezetés egy ilyen irányú kéréssel fordul hozzánk, úgy minden erőfeszítést támogatni fogunk a szomszédos ország területi épségének megtartására" - húzta alá a tárcavezető.
Cavusoglu kiemelte: Ankara számára ebben a kérdésben elsősorban Bagdad álláspontja fontos. A miniszter a minap már fenyegetett egy lehetséges katonai beavatkozással Észak-Irakban, ha bántódás érné a kurd területen élő türkmén kisebbség tagjait a referendumot követően.
Cavusoglu közölte azt is, hogy a kurdisztáni vezető ankarai képviselője, Omer Mirani többé nem szívesen látott személy a török fővárosban.
A nap folyamán a törökországi Silopi tartományban iraki-török hadgyakorlatot tartottak, amelyet elemzők a kurdoknak szánt figyelmeztetésként értékeltek.
Irán is manővert tartott a napokban az ország kurdok lakta térségeiben.

Az, hogy Maszúd Barzani, az autonóm Kurdisztán régió elnöke nem kérte ki Törökország véleményét a referendumról "őszintén szólva ... az országunk elleni árulás volt" - emelte ki az Ankarában beszédet mondó Recep Tayyip Erdogan török államfő. Amennyiben Barzani nem korrigálja ezt a "hibát" azonnal, azzal a szégyennel vonul majd be a történelembe, hogy felekezeti és etnikai háborúba döntötte a térséget. A kurd elnök "kalandja" csak rossz véget érhet - tette hozzá.

A török államfő ismételten szankciókkal fenyegetett, és kitartott álláspontja mellett, miszerint a török kormány szempontjából a népszavazás illegitim volt.
"Amint bevezetjük szankcióinkat, minden bizonnyal bajba kerültök" - intézte Erdogan szavait a kurd elnökhöz. "Ahogy elzártuk a csapot, vége van" - tette hozzá, nyilvánvalóan arra a kőolajvezetékre utalva, amely Kurdisztánból vezet Törökországba, s ezzel a nemzetközi piacra. Az észak-iraki autonóm régió bevétele nagyrészt az energiahordozó eladásából származik. A kereskedelem is nagyrészt Törökországon keresztül bonyolítja a régió. Előzetes adatok szerint az iraki kurd szavazók 93 százaléka igennel voksolt hétfőn arra, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak.

MTI