Egy nem létező rendszámú autó követte Lipšicet egészen a parlamentig

2021. szeptember 18. - 07:59 | Belföld

Daniel Lipšic speciális ügyész a parlament védelmi bizottságának pénteki ülése előtt arról beszélt,hogy egy „nem létező” rendszámú autó követte őt Bazinból (Pezinok) egészen a parlament épületéig.

Egy nem létező rendszámú autó követte Lipšicet egészen a parlamentig
Daniel Lipšic (Fotó: TASR)

„Továbbra is biztonságos országnak tartom Szlovákiát. Nekünk például Bazinból egy nem létező rendszámú autó volt a kísérőnk” – mondta Lipšic az újságíróknak.

A speciális ügyész nem pontosította, hogy ki figyelhette őt, meggyőződése azonban, hogy az elmúlt napok történéseinek zömét, amelyek a rendőrségen belül zajlanak, a titkosszolgálat szervezi.

Lipšic arról sem beszélt részletesen, hogy az autót, amely pénteken követte, most először figyelte-e meg maga körül.

„Nem kommentálom, ez azonban már átlépett egy bizonyos határt” – tette hozzá az egykori belügyminiszter.

A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) nem sokkal később reagált Lipšic kijelentésére: „A Szlovák Titkosszolgálat a sajnálatát fejezi ki annak kapcsán, hogy hipotézisek alakultak ki és jelentek meg Daniel Lipšic speciális ügyész állítólagos megfigyeléséről a Szlovák Titkosszolgálat által, mindez a vonatkozó tények előzetes ellenőrzése nélkül."

A titkosszolgálat felhívta Lipšic figyelmét, hogy biztonsági fenyegetés gyanúja esetén a speciális ügyésznek lehetősége van, hogy biztonsági intézkedéseket kérjen a védelmének biztosítása érdekében.

Juraj Šeliga (Za ľudí) a bizottság ülése után kijelentette, hogy Lipšic megfigyelésének gyanúja miatt össze kell hívni a parlament illetékes bizottságát, és egyúttal felszólította erre Marián Saloňt (Smer-SD), az ellenőrző bizottság elnökét. Šeliga botrányosnak nevezte a speciális ügyész megfigyelésének gyanúját. A Sme rodina képviselője, Peter Pčolinský a bizottság ülése után azt üzente Lipšicnek, hogy kevesebb konspirációs újságot kellene olvasnia.

„A legkönnyebb azt mondani, hogy a titkosszolgálat van mögötte” – reagált a főügyész első helyettese, Jozef Kandera arra, hogy a rendőrségen belül kialakult háború mögött a titkosszolgálat áll, majd hozzátette, ha valakinek információja van arról, hogy a visszaélnek a titkosszolgálattal, akkor azt közölni kell. Lipšic állítólagos megfigyelése kapcsán Kandera azt mondta, a titkosszolgálat bárkit megfigyelhet, talán őt is, majd feltette a kérdést, miért van az, hogy ha nem sikerül egy autót azonosítani, akkor az azt jelenti, hogy a SIS-hez tartozik.

Kapcsolódó cikk:
Nem adjuk fel a harcot, és nem leszünk öngyilkosok a rácsok mögött - a Speciális Ügyészség vezetője számított a rendőrségen belüli háborúra


(TASR/DenníkN/para)