Egy nem mindennapi hétvége a zselízi Schubert parkban

2018. június 13. - 09:59 | Kultúra

A zselízi Schubert park idén ötvenkettedik alkalommal telt meg néptáncosokkal, népzenészekkel és kultúrakedvelőkkel az Országos Népművészeti Fesztivál alkalmából.

Egy nem mindennapi hétvége a zselízi Schubert parkban
Fotók: Révész Csilla (További fotókért kattints a képre!)

A háromnapos rendezvény pénteken a gyermekcsoportok járási seregszemléjével kezdődött Nagysallón, majd egy különleges kiállítás, Párták a 21. században megnyitójával folytatódott a zselízi Eszterházy-kastély belső udvarában.

Az ünnepi megnyitón Juhász András, Zselíz város polgármestere, Csenger Tibor, a Nyitra megyei önkormányzat alelnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, valamint Lovász Attila, az RTVS nemzeti adásának vezetője és a KKA igazgatótanácsának elnöke is szóltak. A nagyszínpadra elsőként az aranykoszorús zselízi Franz Schubert Vegyeskar lépett fel. Elképzelhetetlen lett volna a fesztivál a gömöri hagyományőrzők és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes koprodukciója nélkül. A fesztivál első estéjén a nagyszínpad Erdély legszebb táncaitól pompázott a Csallóközi jóvoltából. A pajtában a Varjos zenekar új lemezbemutatója táncmulatsággal ért véget.

Szombaton a nagyszínpadon több ezer fellépő, gyerek és felnőtt szlovákiai magyar amatőr táncegyüttes mutatott be ízelítőt egy-egy koreográfiáiból rendezők által megálmodott, szerkesztett műsorokban. A kisszínpadnál családias hangulat uralkodott, itt folytak a kísérő programok. A Triola Gyerekház és a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia közös műsora, egyéni előadók és csoportok műsora, majd Gaál Tamás és Lajos András léptek színpadra. Az esti műsorkínálat is színes volt. A Kárpát-medence kulturális sokszínűségét, kimeríthetetlen folklórkincsét, egy változatos és színes világot mutatott be a magyarországi Fitos Dezső Társulat, A Dobroda zenekar koncertje után hajnalig tartó táncházban mulattak a fesztiválozók.

A rendezvényt záró napon a Szent Jakab katolikus templom szentmiséjén a Komlói Munkáskórus énekelt, a csodálatos hangzást a templom akusztikája is nagyban elősegítette. A kisszínpadon ismét óvodai és iskolai csoportok mutatkoztak be, valamint a számunkra már jól ismert dunaszerdahelyi Fókusz Gyermekszínpad Ludas Matyiját láthatták az érdeklődők. Az ebéd után a nézők megtudhatták milyen az “Egy disznótor pontos leírása” Lajos András előadásában, majd a Netz produkció, Berecz András és fia, Berecz István zenés - táncos műsora következett. A színes programok mellett mindhárom nap alatt kézműves mesterek, kirakodóvásár, borkóstolási lehetőség várta az érdeklődőket.

Megszólalt az utolsó szignál. A nagyszínpad megtelt lelkes, csillogó szemű táncosokkal, akik ide jöttek muzsikálni, jó hangulatot csinálni. Ezzel a nagyszabású ünnepi gálaműsorral zárult az ötvenkettedik Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen.

Mivel a fesztivál a szlovákiai magyar kultúrélet legjelentősebb rendezvényeihez tartozik a Kisebbségi Kulturális Alap kiemelten magas összeggel támogatta. A rendezvény fővédnöke, Rigó Konrád kulturális államtitkár, aki a gálaműsoron elmesélte néptáncos próbálkozásait és személyes élményeit, kihangsúlyozta: “...nem szabad megengednünk azt, hogy olyan fiatalok akik néptáncot szeretnének tanulni, csak azért mert nincs elegendő pénz egy adott évben eltántorodjanak tőle.“ És addig, amíg lesz Zselízen ilyen rendezvény, amíg ennyi fellépő lesz jelen rajta, és amíg lesznek olyan személyek, akik foglalkoznak kulturális örökségünk megőrzésével, addig nincs mitől féltenünk kultúránkat.

További fotók a rendezvényről Révész Csilla fotós Facebook-oldalán találhatók.


(para)