Egy nevet már ismerünk, akiből főügyész lehetne, ha már Lipšic lemondott a posztról

2020. szeptember 29. - 19:15 | Belföld

Az ombudsman már bejelentette, kit támogat, az ügyészi tanács pedig szerdán tárgyal a főügyészi poszt jelöltjének kiválasztásáról. Van még idő gondolkodni azon, ki lenne a megfelelő személy erre a fontos tisztségre, amelyik iránt minimum Dobroslav Trnka korábbi góré óta megkopott a bizalmunk.

Egy nevet már ismerünk, akiből főügyész lehetne, ha már Lipšic lemondott a posztról
Fotó: tasr

Mária Patakyová kedden délután jelezte, ki az, akit jelöl a majd novemberben esedékes főügyészválasztáson. Az ombudsman Jozef Čentéšt javasolja erre a posztra. Az újdonsült jelölt neve nem ismeretlen az újságolvasók előtt. Ő volt az, akit még Iveta Radičová kormánya idején a parlament 2011-ben megválasztott főügyésszé, de az akkori kormánnyal nem éppen szimpatizáló Ivan Gašparovič akkori államfő két évig nem volt hajlandó kinevezni Čentéšt, végezetül pedig azt meg is tagadta. Később az Alkotmánybíróság 60 ezer euró kártérítést határozott meg a ki nem nevezett főügyészjelölt számára.

A főügyészi tisztségre árnyékot vet annak korábbi vezetője, Dobroslav Trnka működése, aki 2004-2011 között töltötte be a posztot. Marian Kočner haverja, Trnka hivatali visszaélést követett el, amikor köztisztviselőként nem teljesítette a kötelességét, és miután Kočnertől hozzájutott a Gorilla-ügyben készült hanganyaghoz, elrejtette azt, ahelyett, hogy átadta volna a büntetőjogi szerveknek. Ráadásul ezt vagyonszerzési szándékkal tette, és hogy segítse a hangfelvételen szereplő személyeket. A másik ügy, ami miatt Trnkát gyanúsítják, hogy az irodájában Kočner segítségével felszerelt videokamerával rögzítették például a Ján Počiatekkel, a Smer akkori pénzügyminiszterével folytatott beszélgetését, miközben a miniszter segítséget kért tőle az állam számára kínos Lemikon-ügyben.

Visszakanyarodva a jelenhez, az ügyészi tanács majd szerdán jelenti be a kiválasztott jelölt nevét, a jelöltségre pályázó ügyészeket kedden hallgatták meg – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Tökölyová, a főügyészség és a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) szóvivője.

A parlament a november 24-én kezdődő ülésen választja meg a főügyészt, akinek a személyére október 9-ig lehet javaslatot tenni. Korábban már jeleztük, Daniel Lipšic ügyvéd nem pályázza meg a főügyészi posztot, inkább a jogi praxisnál marad.

(tasr/para)