Egy nyári tábor, amelyet egyszerűen imádnak a gyerekek

2018. augusztus 25. - 15:53 | Régió

Móka, kacagás és szórakozás mellett azért kemény munka is vár a gyerekekre a lovas-színjátszó táborban, mégis egytől egyig imádják, és alig várják, hogy végre elkezdődjön.

Egy nyári tábor, amelyet egyszerűen imádnak a gyerekek
Fotók: Paraméter/Facebook

A hetényi Csavar Színház által szervezett lovas-színjátszó tábor a gyerekek nagy kedvence. Már hónapokkal előtte érdeklődnek: mikor lehet már jelentkezni, de ugye biztosan lesz tábor,… Az ember ilyenkor érzi igazán, hogy van értelme a munkájának – mondja Kiss Szilvia színművésznő, aki férjével, Gál Tamás színművésszel már negyedik éve szerveznek lovas-színjátszó tábort hetényi otthonukban.

Az idei táborra augusztus 20. és 24. között került sor. Összesen 32 tehetséges gyerek érkezett – nemcsak a környező településekről, hanem messzebbről is, például Ceglédről, Esztergomból és Debrecenből.


Gál Tamás a gyerekek körében

A lovas-színjátszó tábor különlegessége, hogy ötvözve van a drámafoglalkozás és a lovaglás, ehhez pedig rengeteg jókedv és családias hangulat társul.

Épp véget ér az ebédidő a helyi Gólya Csárdában, amikor megérkezünk. Nem nehéz megtalálni őket, mert már messziről hallatszik a vidám gyerekzsivaj. Máris körülvesznek bennünket, és már alig várják, hogy elmesélhessék, milyen volt az elmúlt hét.

A dunaszerdahelyi Almási Léda már most várja, hogy jövőre is táborozhasson Hetényen. Nem is tudja megmondani, hogy mi tetszett neki a legjobban, mert annyira jól érezte magát az elmúlt öt napban.

Sebestyén Sára elárulta, sok új barátja lett a tábornak köszönhetően, itt ismerte meg ugyanis Lédát és Emmát is. A komáromi kislány is nagyon jól érezte magát, mint mondja, sokat nevettek és bolondoztak együtt.

„Úgy gondolom, hogy az idei tábor végre olyanra sikeredett, amilyennek már az elején megálmodtuk. Csupa tehetséges gyerek érkezett, akiknek nagyon ügyesen megy a színjátszás és a szavalás, és látszik rajtuk, hogy érdekli őket, amivel foglalkoztunk. Amellett, hogy szórakozás, játék és buli is volt, azért elég keményen meg is kellett dolgozniuk. Nagy örömömre szolgál, hogy a gyerekek szívesen vállalják, ami ezzel jár, és közben remekül érzik magukat” – mondja Szilvia.


Kiss Szilvia

Gábor Ilka Magyarországról, Debrecenből érkezett a táborba, és már most várja, hogy jövőre is visszatérhessen. Ilkának a színjátszás tetszett a leginkább, mert imád színészkedni.

„Nekem a lovaglás a kedvencem, imádok lovagolni” – mondja Gál Virág Anna, akinek ugyancsak csillog a szeme a boldogságtól.

A madari Deák Máténak az idei volt már a harmadik hetényi táborozása. Mint mondja, az összes körül ez az egyetlen tábor, ahova igazán szívesen jön. Neki a színjátszás tetszett a legjobban és a vidám, családias hangulat.

A szervező elárulta, eredetileg 20 főre szerették volna limitálni a létszámot, ez azonban nem sikerült, mert nem volt szívük nemet mondani. Holott nagy felelősséget jelent ennyi gyerekre felügyelni, főként a lovaglásnál, ezért úgy oldották meg, hogy csoportokra osztották a gyerekeket, így mindenkire kellő figyelem jutott.

„Annyira jó gyerekek, és ezt most függetlenül attól mondom, hogy itt állnak mellettem. Egyszerűen öröm velük tölteni a szabadidőnket. Azok is, akik nem ismerték a többieket, az első naptól kezdve úgy viselkedtek, mintha már ezer éve ismernék egymást. A visszajárók pedig nem közösítették ki az újakat, az első pillanattól kezdve egy csapatként működtek. Számunkra is egy csodálatos élmény volt” – hangsúlyozza Szilvia.

Ami a korosztályt illeti, idén 9-től 16 éves korig érkeztek táborozók. Mivel ottalvós táborról van szó, a napirendet is ehhez kellett igazítani. Az ébresztő, a torna és a reggeli után a gyerekeket csoportokba osztották, majd párhuzamosan lovagoltak és gyakorolták a színjátszást. Az ebédet követően pihenő következett, majd a Gólya Csárdából visszatérve folytatták a foglalkozásokat, játszottak, fürdőztek, sütögettek, szórakoztak. Szállást a helyi Tarczy Lajos Alapiskola biztosított.

A drámafoglalkozások során különféle feladatokat kaptak, amelyeket a saját fantáziájukra bízva kellett megoldaniuk. „Megadtuk a témát, ők pedig megegyeztek, hogy ki melyik szerepet kapja. Amikor elkészültek, bemutatták a darabot, mi pedig csak kis mértékben formáltunk rajta, az általuk elképzelt alapötlet mindig megmaradt. Ezekből az előadásokból készítettünk egy csokrot a szülőknek, amelyet a pénteki záróünnepségen bemutattunk, valamint felolvasták a verset is, amelyet ki-ki maga írt” – meséli Szilvia.

A lovaglás is fontos részét képezte a programnak, a szervezők két lova, Akhila és Csillag ugyanis már egész évben arra készültek, hogy megfelelő védőfelszerelésben a hátukon cipeljék lovasaikat. Voltak olyan gyerekek is, akik eleinte féltek a lovaktól, végül mégis fel akartak rájuk ülni. Állatokból pedig akadt bőven: a nagy kedvenc Scarlett, a kis póniló volt, de imádták a kutyákat, a macskákat, a libákat, a kacsákat és a tyúkokat is.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban a szervező elárulta, bővíteni szeretnék a tábort, ezért az sem kizárt, hogy jövőre már hatnapos lesz. A tervek szerint a program kiegészülhet tánccal és akár díszlettervezéssel is, így saját maguk készíthetnék el az előadásukhoz szükséges díszletet, maszkokat.

Bizonyára mindenkiben felmerül a kérdés: mi lehet a titok, hogy a gyerekek ennyire szeretnek itt. Kiss Szilvia szerint ez abban rejlik, hogy ők is imádnak a gyerekekkel foglalkozni, ezt pedig bizonyára ők is érzik. „Egyrészt nagy öröm számunkra, hogy végre itthon lehetünk, hiszen imádjuk az otthonunkat és nagyon szeretjük a gyerekeket. Olyanok, mintha mind a saját gyerekeink lennének – ez számunkra is egy nagy kirándulás egy extra nagy családdal” – mondja mosolyogva Szilvia.

A szervezők köszönettel tartoznak a Bethlen Gábor Alapnak, a Tarczy Lajos Alapiskola igazgatónőjének, Czibor Angelikának és a vezetőségnek, hogy biztosították a szállást, valamint a Gólya Csárdának, hogy napról napra finom ételeket készítettek a gyerekeknek.


(fl)