Egy olasz Airbus miatt riasztották a szlovák MIG-29-eseket!

2019. június 24. - 07:37 | Belföld

Egy olasz polgári gép elvesztette a kapcsolatot a szárazfölddel, mire felküldték a hadsereg Mig 29-eseit, melyek végül elkísérték a gépet az ukrán határig - közölte Danka Capáková, a védelmi minisztérium szóvivője.

Egy olasz Airbus miatt riasztották a szlovák MIG-29-eseket!
Archív felvétel

A NATO NATINAMDS nevű integrált légvédelmi rendszerbe integrált gépek a sliači légi bázisról szálltak fel, miután a légterünkön keresztülhaladó, Milánóból az ukrán Harkovba tartó olasz Airbus 320-as utasszállítóval nem tudták felvenni a kapcsolatot.

A Rozsnyó és Kassa környékén élők ezáltal este fél tízkor érezhették a robbanáshoz hasonló hangot kiadó lökéshullámot, amit a gépek gerjesztettek, miután átlépték a hangsebességet.

"A kialakult helyzetért elnézést kérünk a lakosoktól, ugyanakkor ezek a szituációk a polgárok biztonságának bebiztosításával függenek össze, mivel a Szlovák Légierő a szlovák légtér 24 órás biztonságáért felel a hét minden napján, és az ilyen bevetések ennek részét képezik" - húzta alá a szóvivő.

Közölte, hogy a NATINAMDS rendszerben integrált gépek nemcsak a légteret megsértők ellen, de segítségnyújtás céljából is felszállhatnak, amennyiben a gép elvesztette a kapcsolatot, vagy épp eltérítették. "A kapcsolat elvesztése az egyik leggyakoribb oka a légierő gépei éles bevetéseinek" - szögezte le.

(TASR)