Egy picivel megint többen vannak, akik beoltatnák magukat a koronavírus ellen Szlovákiában

2020. november 27. - 11:08 | Belföld

Ahogy október és november fordulóján nőtt azok száma, akik veszélyeztetve érzik magukat a koronavírus-járvány által, úgy novemberben ezt azok számának emelkedése követte, akik beoltatnák magukat a fertőzés ellen már most, ha lenne rá lehetőségük.

Míg szeptemberben még 23,5% volt azok aránya, akik beoltatnák magukat, addig október és november fordulóján már 26,8%. Ez derül ki az MNFORCE kezdeményezés, a Szlovák Tudományos Akadémia és a Seesame által indított, Hogy van, Szlovákia? (Ako sa máte, Slovensko?) akció keretében végzett felmérés eredményeiből.

Ennél azonban még mindig jóval többen vannak azok, akik nem oltatnák be magukat. A válaszadók 44,3%-a válaszolt így, míg 28,9% nem tudott válaszolni a kérdésre. Az eredmény április óta a legmagasabb - akkor azonban még ennél is jóval magasabb, 41% volt azok aránya, akik vállalnák az oltást.

A teljes népességre vonatkozó aránynál némileg magasabb a legfiatalabb felnőttek körében azoké, akik az oltás mellett foglaltak állást. A megkérdezett 18-29 évesek 33,4%-a vélekedett így. A lakhely szerinti megoszlásban pedig a Pozsony, illetve Eperjes megyében élők vállalnák a legmagasabb arányban az oltást. Pozsonyban ráadásul többen voltak azok, akik beoltatnák magukat (38,1%), mint azok, akik nem (36,4%).

Az oltásra való hajlandóság nagy mértékben függ a pártszimpátiától is, ugyanis legmagasabb arányban a kormánykoalíció két pártja, a Za ľudí (52,6%) és az OĽaNO (46%), illetve a parlamenten kívüli PS (51%) szimpatizánsai mennének el. Ezzel szemben az ĽSNS köreiben a legalacsonyabb ez az arány (6,2%).

Az oltást elutasítók körében a legnagyobb arányban (27,6%) azzal érvelnek, hogy bármilyen oltás a koronavírus ellen kárt okozna, mint maga a vírus.

(TASR)