Egy pilóta nélküli Szojuz űrhajó hozza vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomás legénységét

2023. január 11. - 11:54 | Tech

Egy pilóta nélküli Szojuz MSz-23-as űrhajót küldenek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) február 20-án, hogy visszahozza a Földre az ISS-en tartózkodó két orosz és egy amerikai űrhajóst - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Moszkvában Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője.

Egy pilóta nélküli Szojuz űrhajó hozza vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomás legénységét
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Boriszov elmondta: az illetékes orosz állami bizottság azt a döntést hozta, hogy az űrállomás legénységét egy teherszállító űrhajóval hozzák vissza a Földre. A Szojuz MSz-23-as előzőleg rakományt visz az űrállomásra.

Az űrhajó felbocsátását eredetileg március 16-ra tervezték három új űrhajóssal, az orosz Oleg Kononyenkóval, Nyikolaj Csubbal és az amerikai Loral O'Harával a fedélzetén. Az időközben az ISS-en bekövetkezett kisebb rendellenesség miatt azonban úgy módosították a tervet, hogy csak egy űrhajóssal vagy ember nélkül küldik fel az űrhajót az űrállomásra. Végül az utóbbi megoldás mellett döntöttek.

Az ISS-re tavaly szeptemberben érkezett a Szojuz MSz-22-es űrhajóval két orosz kozmonauta, Dmitrij Petyelin és Szergej Prokopjev egy amerikai asztronauta, Frank Rubio társaságában. December 15-én, egy rutinjellegű űrséta előkészítése közben hűtőfolyadék-szivárgást észleltek. Az űrhajósok nincsenek veszélyben, de az űrsétát lefújták. Az eddigi vizsgálatok szerint egy mikrometeorit vagy űrszemét miatt keletkezhetett sérülés a külső hűtőradiátoron.

Az ISS 1998 óta működik, a Földtől 400 kilométeres távolságra. A fedélzetén dolgozó űrhajósok tudományos kísérleteket és kutatásokat végeznek, amelyek elősegítik a későbbi űrmissziók sikerét.

(MTI)