Egy polgármester felmondással fenyegeti az óvodai takarítónőt, ha nem teszi tisztába a gyerekeket, akik bekakáltak

2023. december 5. - 12:44 | Régió

Furcsa ügy miatt áll a bál egy község polgármestere, valamint egy óvodai takarítónő között.

Egy polgármester felmondással fenyegeti az óvodai takarítónőt, ha nem teszi tisztába a gyerekeket, akik bekakáltak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Jarovnice községben (Sabinovi járás) egy takarítónő nem hajlandó kivenni a részét a gyerekek tisztába tételéből, ha azok bepisilnek vagy bekakálnak. Mint mondja, két éve dolgozik az óvodában, de korábban sosem utasították őt ilyen feladatvégzésre. Állítása szerint felfordul tőle a gyomra, ellenkező esetben elvégezné a feladatot.

Egy egykori óvónő, aki majdnem 40 évig dolgozott az óvodában, viszont az nyilatkozta a TV JOJ-nak, hogy ez bevett szokás, a hasonló feladatokat mindig a takarítónők végezték el. Florián Giňa polgármester mindezt engedetlenségnek tekinti. Azzal érvel, hogy a szerződésben bele van foglalva: a felettes utasítására minden munkát el kell végeznie a takarítónőnek.

A TV JOJ megkérdezett két ügyvédet is az üggyel kapcsolatban, ők viszont a takarítónőnek adtak igazat. Meglátásuk szerint a munkáltató nem jogosult arra, hogy az alkalmazottnak olyan munkát adjon, amely nem képezi a munkakörét. Márpedig szerintük egy takarítónő munkakörébe olyan helyiségek tartoznak, mint a folyosó és a konyha, míg a tanítónők feladata a diákokkal, gyerekekkel való foglalkozás. Hozzáteszik továbbá, hogy a gyerek átöltöztetése nem takarítói tevékenység, hanem gyermekgondozás, emellett pedig szerintük, ha csak nem rendkívüli esetről van szó, a takarítónőnek nincs miért kapcsolatba lépnie a gyerekkel.

A polgármester viszont hajthatatlan, mint mondta: ha a takarítónő nem végzi el azt, amivel megbízzák, megvonják tőle a fizetés-kiegészítéseket, és ha ez a továbbiakban is megismétlődik, akkor felmondanak neki. A takarítónő sem hagyja magát, közölte: ha kirúgják, bíróságra viszi az ügyet.


(noviny.sk)