Egy rakás hiányosságot tártak fel Kaliňák fő művében

2018. május 28. - 14:58 | Belföld

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) hétfőn közzétette az ESO (Hatékony, Megbízható és Nyílt Államigazgatás) projekt végrehajtásával összefüggésben indított ellenőrzés eredményeit.

Egy rakás hiányosságot tártak fel Kaliňák fő művében
Az ügyfélközpontokkal az emberek elégedettek, már ahol vannak (Fotó: TASR)

Karol Mitrík, az NKÚ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a Belügyminisztérium az eljárás elején nem elemezte az aktuális helyzetet, ezért a hivatal nem tudta megállapítani a reform gazdasági hasznát. A minisztérium átvett egy több mint 2 milliárd euró értékű ingatlantulajdont is, melynek nem ismerte a kiterjedését és az aktuális állapotát sem.

Az NKÚ vizsgálata a 2013-2016-os időszakra vonatkozott, és 30 ügyfélközpontra terjedt ki. A hivatal rámutatott az állami vagyon nem hatékony kezelésének kockázatára, illetve arra, hogy nem valósulhattak meg bizonyos költséghatékony intézkedések a vizsgált államigazgatási szerveknél. Az NKÚ rendelkezésére álló forrásokból nem lehetett felmérni a reform gazdasági hasznát.

Ľubomír Andrassy, az NKÚ elnöki irodájának vezérigazgatója szerint a belügyminisztérium nem tudta alátámasztani azt az állítást, miszerint több mint 1 milliárd eurót spórolt meg a projekt keretében.

További probléma, hogy a belügyminisztérium átvette egy több mint 2 milliárd euró értékű ingatlantulajdon igazgatását annak felértékelése nélkül. Mitrík állítása szerint a tárca ismeretlen, részben felesleges dolgot vett át.

Andrassy hozzátette: a minisztériumhoz az ESO projekt keretében 1348 épület került, de a vizsgálat lezárásáig nem született egy kidolgozott terv arra, hogyan kezelje ezt a tagolt ingatlantulajdont, hogyan használja ki a szóban fogó épületeket nem csak a belügyi tárca, hanem más állami vagy közigazgatási intézmények is, akár a fővárosban, akár Szlovákia más régióiban. A vezérigazgató rámutatott: Szlovákiában nincs olyan ernyőszervezet, amely világos tájékoztatást tudna nyújtani arról, az állam mekkora vagyonnal rendelkezik, milyen állapotban vannak az épületei, vagy mennyibe kerül a fenntartásuk.

Az NKÚ arra a következtetésre jutott, hogy az ESO projekt összességében javított azokon a körülményeken, melyek keretében az állampolgárok az ügyeiket intézhetik. Ezt bizonyítja egy 5000 résztvevős felmérés is, melynek eredménye szerint az ügyfelek csaknem 92%-a elégedett az ügyfélközpontok működésével.

A hivatal a vizsgálatot követően 24 konkrét ajánlást fogalmazott meg, melyek többek között az elektronikus hivatali ügyintézés kiterjesztésére, bizonyos hivatali teendők osztályok közötti átcsoportosítására, illetve a díjszabási rendszer átalakítására vonatkoznak.

(TASR)