Egy rendőr súlyosan megsérült, és többeket letartóztattak a varsói tüntetésen

2020. november 19. - 13:09 | Külföld

Egy rendőr súlyosan megsérült, és több embert őrizetbe vettek szerda este Varsóban az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági ítélet ellen tartott tüntetésen.

Egy rendőr súlyosan megsérült, és többeket letartóztattak a varsói tüntetésen
Fotó: AP

Az ellenzéki Baloldal frakcióvezetője, Krzysztof Gawkowski közölte: a szejm környékén a rendőrség bántalmazta az alsóház baloldali alelnökét, Wlodzimierz Czarzastyt.

A fővárosi rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön videofelvételekre hivatkozva viszont azt mondta, hogy a rendőrségi kordonon átjutni próbáló Czarzasty elutasította az igazoltatást, és bántalmazott egy rendőrt, aki súlyos lábsérülést szenvedett, kórházban kezelik, ami után több hónapos rehabilitációra szorul.

A szóvivő közlése szerint a közszolgálati televízió előtt a rendőrség 497 embert igazoltatott, a rendőrséggel szemben "leginkább agresszív" tizenhárom tiltakozót őrizetbe vettek.

A tiltakozók néhány belvárosi helyszínen, köztük a parlament közelében csoportosultak, később a közszolgálati televízió székhelyénél több ezren gyűltek össze. A tüntetés során "pro abo" abortuszpárti feliratot festettek a tévé előtti téren álló Napóleon-emlékműre.

A rendőrség a tüntetés beszüntetésére szólított fel, hivatkozva a koronavírus-járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalomra. Minthogy a tiltakozás folytatódott, a rendfenntartó erők kordonnal vették körül a tömeget, közölve, hogy csak igazoltatás után engedik el a tüntetőket.

A kordonon áttörni próbáló emberek ellen a rendőrség könnygázt vetett be, paprikasprayjel fújták le többek között a tüntetéseket szervező Nők Sztrájkja feminista mozgalom két vezető aktivistáját, valamint a Baloldal egyik parlamenti képviselőjét.

Rafal Trzaskowski ellenzéki varsói főpolgármester Twitter-bejegyzésében aránytalannak minősítette a rendőrségi beavatkozást, főképpen azt, hogy "nők ellen vetettek be könnygázt".

A lengyel alkotmánybíróság október végén alkotmányellenesnek ítélte azt az előírást, mely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvosok azt valószínűsítik, hogy a gyermek súlyos egészségi károsodással fog világra jönni. A még nem hatályos bírósági döntés ellen október végén országszerte tartottak templomok rongálásával is járó tüntetéseket, Varsóban akkor két alkalommal több százezren tiltakoztak.

(MTI)