Egy rendőrségi titkárnő irányított egy egész alakulatot, zajlik a vizsgálat

2019. december 13. - 09:15 | Belföld

A pozsonyi motorizált készenléti egység nevezetű rendőrségi alakulatnál forró helyzet alakult ki. A munkakörülmények miatt ebben az évben vagy húsz alkalmazott fordított hátat a szervezetnek, további öten pedig jövőre távoznak. Ezzel a teljes létszám egyharmada cserélődik ki - írja az Aktuality.sk. 

Egy rendőrségi titkárnő irányított egy egész alakulatot, zajlik a vizsgálat
Illusztráció (tasr)

A helyzetet megelégelő egyik ilyen rendőr egy szakaszvezető, aki már 15 éve dolgozik a szervezetnél. Éppen az ő csapatát érintette leginkább a bossingnak nevezett munkahelyi zaklatás, szekálás. Nem javultak a közállapotok akkor sem, amikor néhány érintett zsaru bejelentést tett a felügyeletnél. Ebben még májusban azt jelezték, hogy az alakulatot tulajdonképpen annak vezetője helyett a titkárnője irányítja.

Eva K. civil alkalmazottként a rendőrségi adatbázis segítségével átvilágította, lusztrálta a kollégáit. A rendészethez benyújtott dokumentum szerint a titkárnő nem csupán a motorizált egységnél dolgozó rendőrök anyagaiban matatott, hanem azok családtagjait is vizsgálta. Az egyik konkrét esetben látni vélték, ahogy a nevezett hölgy a neki tetsző kollégája feleségéről szóló dokumentumokat fürkészi. Ha ez még nem lenne elég, kiderült, Eva K.-nak kulcsa volt olyan szolgálati helyiségektől is, ahol a fegyvereket és egyéb felszereléseket tárolják. Gyakran megtörtént, hogy maga a titkárnő maga adogatta ki a kollégáinak a szolgálati géppisztolyokat.

A májustól zajló vizsgálatok bizonyos rendellenességeket feltártak, aminek fegyelmi eljárás lehet a következménye, de a jogosulatlan átvilágítások ügyét egyelőre nem érinti a felügyeleti szerv vizsgálati anyaga.

(aktuality.sk)