Egy SIS-es és egy képviselői asszisztens is kémkedett az oroszoknak Szlovákiában – kiderült, kik állnak a kémbotrány mögött

2022. március 15. - 12:08 | Belföld

Hamran István országos rendőrfőkapitány és Daniel Lipšic speciális ügyész sajtótájékoztatón ismertették a hétfőn kirobbant orosz kémbotrány részleteit.

Egy SIS-es és egy képviselői asszisztens is kémkedett az oroszoknak Szlovákiában  – kiderült, kik állnak a kémbotrány mögött
Fotók: TASR

Hamran közölte, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a katonai hírszerzéssel együttműködve március 11. és 14. között tartott rendőrségi akciót a szlovákiai orosz kémkedéssel és propagandával kapcsolatban.

A Matrioška és Kaťuša nevű rendőrségi akció keretében öt helyet tartottak házkutatást, Kassán, Vranov nad Topľouban, Liptovský Hrádokban és Rózsahegyen (Ružomberok), emellett hét egyéb épületet is átkutattak.

Az akció során négy személyt vettek őrizetbe, közülük kettőt meggyanúsítottak, egyikük esetében pedig a rendőrség javasolja a vizsgálati fogságba helyezést – közölte Hamran, hozzátéve, ketten beismerték bűnösségüket és együttműködnek a rendőrséggel. Mindkettőjüket 4-től 13 évig tartó szabadságvesztés fenyegeti.

Az országos rendőrfőkapitány elmondta, az egyik őrizetbe vett személy Bohuš G. Kassáról, akit kémkedéssel és kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. A Denník N korábban azt írta, Bohuš Garbárról van szó, aki különféle álnevekkel írt a Hlavné správy dezinformációkat terjesztő álhírportálra, amelyet a Szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal március elején blokkolt. Hamran hozzátette, a férfi elismerte bűnösségét. 2021 óta a GRU orosz titkos katonai hírszerzés kapcsolattartójaként tevékenykedett, amely a rendőrség szerint Szlovákiában az orosz nagykövetség leple alatt működött. A gyanú szerint kényes információkkal látta el az oroszokat, amiért kenőpénzeket kapott. A nála tartott házkutatás során pendrive-okat foglaltak le, valamint a kifizetett kenőpénzek egy részét.

A másik őrizetbe vett személy Jozef M. Vranov nad Topľouból, aki az egyik parlament képviselő korábbi tanácsadója volt. Hamran nem közölte, hogy melyik képviselőről és pártról van szó. Neki az volt a feladata, hogy titkosszolgálati információkat szerezzen a SIS-től és a katonai hírszerzéstől.

Letartóztatták továbbá a rózsahegyi Bohuš M.-t, aki tavaly év végéig a Szlovák Titkosszolgálatnál dolgozott, és együttműködött Garbárral, akinek igyekezett titkosszolgálati információkat kiszivárogtatni. A rendőrség lefoglalta a számítógépeit, pendrive-jait, a SIS-igazolványát, valamint lőszereket is találtak, de egyelőre nem gyanúsították meg. A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) hétfőn azt állította, az őrizetbe vett személyek egyike sem szolgál a SIS kötelékében, azt azonban nem közölte, hogy valamelyikük a múltban dolgozott-e e SIS-nél.

A Denník N azt írja, az orosz kémek ügyében indítványozták Pavel B., a védelmi minisztérium katonai ezredesének letartóztatását, aki professzorként, rektorhelyettesként tevékenykedett Liptószentmiklóson a Fegyveres Erők Akadémiáján.

Daniel Lipšic speciális ügyész kijelentette, Pavel B. már 2013 óta együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel. Stratégiai jellegű információkat szivárogtatott ki, amelyet a NATO-t és a szlovák fegyveres erőket érintették. Lipšic hozzátette, az információk egy része Ukrajnára is vonatkozott.

„A volt rektorhelyettes esetében egy hosszú távú fizetett együttműködésről volt szó. Ha nem lettek volna fontos információi, valószínűleg nem tartott volna olyan sokáig az együttműködés” – jegyezte meg Lipšic.

A rendőrfőkapitány ugyanakkor megjegyezte, hogy a nyomozás még az elején jár. A speciális ügyész kiemelte a katonai hírszerzés munkáját, amely alapján büntetőeljárás indult.

(parameter/DenníkN)