Egy speciális teherautóban műtöttek a kassai orvosok

2021. május 29. - 10:19 | Régió

Az AGEL Kassa-Šaca Kórház orvosainak lehetőségük volt kipróbálni az artroszkópos sebészeti technikákat, közvetlenül az orvosi létesítmény területén, ahol május 28-án és 29-én egy speciális teherautó műtői állnak rendelkezésükre. Emberi preparátumokon próbálhatják ki az ízületi műtét legmodernebb módszereit. Ez a mobil laboratórium csak második alkalommal van itt Szlovákiában.

Egy speciális teherautóban műtöttek a kassai orvosok
Fotó: AGEL SK

„A sebésznek van egy oktatója, aki bemutatja és ellenőrzi egy bizonyos típusú műtét eljárását. A gyakornoknak lehetősége van a műveletet időkorlát nélkül, lassan és fokozatosan elvégezni”

– mondta Maroš Varga, a Sport-artro központ főorvosa.

Elmondása szerint ennek az ötlete még a koronavírus-járvány előtt merült fel, mert fiatal, képzett emberek érkeztek az operációs osztályokra, azonban a kezdő orvosoknak nem könnyű külföldre utazniuk.

A teherautó egy laboratóriumnak és két, teljesen felszerelt műtőnek ad helyet. Ez a képzés nagyon hasznos az orvosok számára, mert többször is kipróbálhatják, gyakorolhatják a legújabb sebészeti technikákat.

Olyan elhunytak testét használják fel a gyakorláshoz, akik még életükben beleegyeztek, hogy haláluk után felajánlják testüket orvosi kísérletezésre. „Csak hidegben vannak tartósítva, mindenféle kémiai tartósítószer nélkül, ami felolvasztás után szinte azonos szöveti tulajdonságokat garantál, mint a természetes állapotban. A tanfolyam végén a temetési szolgálat átveszi a holttestet, és az etikai szabályoknak megfelelően kezeli, majd hamvasztás és temetés következik” – mondta Marcel Benko, az Arthrex regionális vezetője, amelynek összesen öt ilyen mobil laboratóriuma van Európában.

(aktuality.sk)