Egy súlyosan beteg kisfiút támogattak a királyfiakarcsai jótékonysági sportnapon befolyt összegből

2021. július 14. - 12:01 | Régió

A Szlovák Vöröskereszt királyfiakarcsai szervezete jótékonysági sportnapot szervezett a hétvégén Királyfiakarcsán, amelynek célja a súlyos betegséggel küzdő négyéves galántai kisfiú, Póda Andráska támogatása volt.

Egy súlyosan beteg kisfiút támogattak a királyfiakarcsai jótékonysági sportnapon befolyt összegből
Fotók: Nagy Poláček Csilla - további képekért kattints!

„A kezdeményezés 2018 nyarán indult, amikor a helyi sportszervezet elnökségi tagjai, Kiss Tamás és ifj.Nagy Milán, valamint Kiss Márta helyi lakos szervezett egy jótékonysági focitornát Andráska javára. A Szlovák Vöröskereszt királyfiakarcsai szervezete valójában erre a focitornára épített és bővítette idén kísérőprogramokkal, valamint ezen a rendezvényen belül tartottuk meg az első karcsai bográcsost, a helyi szervezetek főzőversenyét” – árulta el érdeklődésünkre Domonkos Tímea, a rendezvény egyik szervezője.

Póda András 2017 júliusában született AMC és PEC diagnózissal, ami főként ínfeszülést eredményez a végtagjaiban. Rengeteg gyógykezelésen van túl, folyamatosan erősödnie és tornáznia kell. A könyöke még mindig feszes, nem hajlik, a család pedig keresi a megoldást, a kezelési lehetőségeket. „Mindent megtesznek, hogy Andrásnak be tudják biztosítani a megfelelő kezeléseket és segédeszközöket, ezért ki kell költözniük Németországba. Ez minden szempontból nagyon megterhelő lépés lesz. A közeljövőben újabb műtét is vár a kisfiúra, ami az ortézis hiányában sajnos elkerülhetetlen” – tette hozzá Tímea.

A visszajelzések szerint a rendezvény sikeres volt és mindenki megtalálta a kedvére való programot. „Egészségügyi nővérként dolgozó vezetőségi tagunk az érdeklődőknek vércukorszint- és vérnyomásmérést biztosított. A nagylúcsi Bölcs József és csapata kutyás bemutatót tartott, a dunaszerdahelyi Lengyel Ákos és társai a crossfit edzésekből, valamint Gombos Flóra és csapata a Gymstick Slovakia gyakorlataiból adtak ízelítőt. Mindhárom csapat örömmel és díjmentesen vállalta a felkérésünket, ezzel is hozzájárulva a rendezvény jótékonysági jellegéhez. Támogatóink jóvoltából a gyerekeknek két légvárat biztosítottunk, önkénteseink arcfestést, hajfonást vállaltak, frissen facsart gyümölcskoktélokat készítettek, rétessel és palacsintával várták őket” – mondta a szervező.

Az ügyességi feladatoknak is nagy sikerük volt, Andráska is bátran megbirkózott velük. A focitorna és a főzőverseny kiértékelése után a helyi önkéntes tűzoltók csapata habpartit szervezett. Tímea hozzátette, nagyon sok önkéntes segítőjük volt, akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre, és akiknek nagyon hálásak.

„Összesen 1632 euróval tudunk hozzájárulni Andráska rehabilitációjához. Ez az összeg három forrásból érkezett. Az egyik a június végéig tartó online licitből, ahol az FC DAC 1904 játékosai által dedikált focimezre és focilabdára lehetett licitálni, majd ehhez jött a 11-es rúgó verseny regisztrációs díjából és a helyszínen kihelyezett urnában tetszőleges adományokból befolyt összeg” – zárta a szervező.

Póda Andráska gyógykezeléseihez, illetve a szükséges műtétek költségeihez az alábbi számlaszámon lehet hozzájárulni:

SK13 7500 0000 0040 2498 8234.

(fl)