Egy szigorúan elítélt marihuánafogyasztót és egy hatgyermekes anyát részesített kegyelemben Čaputová

2022. október 1. - 10:58 | Belföld

Előbbi már 3 évet leült 5 éves börtönbüntetéséből, utóbbit kis értékű lopásért ítélték el.

Egy szigorúan elítélt marihuánafogyasztót és egy hatgyermekes anyát részesített kegyelemben Čaputová
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Robo Džunko az egyik arca a könnyűdrogok fogyasztását szigorúan büntető törvénykezés enyhítésért folytatott kampánynak. A 28 éves kassai fiatalember első fokon 12 és fél év letöltendő börtönt kapott kis mennyiségű marihuána birtoklásáért, amit aztán fellebbezés nélkül fokozatosan 5 évre csökkentettek. Ebből három évet már leült és a mostani kegyelemnek köszönhetően szeptember 30-án szabadult.

A kegyelem feltétele, hogy nem követhet el szándékos bűncselekményt a kiszabott büntetése leteltéig, tehát a következő egy év négy hónapban.

A kegyelmi kérvényében is szerepelt, hogy fű birtoklásáért ítélték el, amit saját fogyasztásra vásárolt, és nem árult. Ez utóbbi volt az a tényező, amit elsődlegesen figyelembe vett a köztársasági elnök a kegyelem odaítélésénél.

Ügyvédje, Igor Ribár a Joj TV-nek megjegyezte, hogy ehhez hasonló esetekből számos van Szlovákiában, és rajtuk csak a törvénykezés megváltoztatása segítene. Zuzana Čaputová is egyetért abban, hogy külön kell választani azt, aki árulja a drogot, és aki csupán fogyasztja.

A másik esetben Čaputová egy olyan hatgyermekes anyát részesített kegyelemben, aki felfüggesztett szabadságvesztése alatt követett el újabb kisebb, 28 euró értékű lopást, továbbá három gyermeke nem látogatta az iskolát vagy az óvoda utolsó évét, emiatt egy évre börtönbe kellett volna vonulnia. Hat gyerekéből négy még nem iskoláskorú, kettőt szoptat. Az elnök szóvivője elárulta, kegyelemben való részesítése mellett szólt, hogy a 35 éves nő férje dolgozik, és ha otthon kellene maradnia a gyerekekkel, míg felesége börtönben ül, aligha tudná eltartani a családot. Figyelembe vették azt is, hogy időközben javult az iskolába járás helyzete a gyerekeknél, mivel a család együttműködik a családközponttal.

(TASR)