Egy szlovák és egy magyar jelölt Orosz Csaba kihívója idén Somorján

2022. szeptember 16. - 07:29 | Régió

A Dunaszerdahelyi járás határán fekvő városban mindig is erős volt az MKP, amely nemcsak a polgármestert, de a képviselő-testület csaknem teljes egészét is adta az elmúlt választási ciklusok során. A Szövetségben egyesült magyar pártok jelöltjei között idén is dominálnak azok, akik eddig MKP-s képviselők voltak, a polgármester-jelöltek között pedig ismét megméretteti magát az a Jozef Bednár, aki négy éve a legerősebb kihívója volt az akkor először polgármesterré választott Orosz Csabának. Most saját jelöltet állított a Magyar Fórum is, és kérdés, hogy a lakosság nemzetiségi arányának változása és a beköltözők hogyan befolyásolják az idei számokat.

Egy szlovák és egy magyar jelölt Orosz Csaba kihívója idén Somorján
Orosz Csaba (jobbról) - Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Somorján négy évvel ezelőtt leginkább az volt a választás tétje, hogy Orosz Csaba meg tudja-e ismételni azt, ami Bárdos Gábor addigi polgármesternek sikerült 2010-ben, tehát hogy alpolgármesteri pozícióból lesz a város vezetője, miután az aktuális polgármester visszavonul. Persze ez nem volt azért olyan nagy kérdés, és Orosz könnyedén be is húzta a választásokat 2018-ban, több mint kétezer szavazattal (3237/1155) előzte meg a második helyezett Jozef Bednárt, a fennmaradó négy jelölt legerősebbikének pedig már csak 500 választó szavazott bizalmat.

A mostani választásokon megismétlődik majd Orosz és Bednár csatája, és kérdés, hogy Marek Maďarič exsmeres exminiszter egykori parlamenti képviselői asszisztense, még korábbi miniszteri szóvivője hogyan teljesít, miközben a növekvő lakosságszámú Somorján egyre több a szlovák nemzetiségű polgár. A tavalyi népszámláláson csaknem ezerrel volt magasabb a lakosság száma, mint tíz évvel korábban, de időközben 550-nel lett kevesebb a magyar, míg 1250-nel több a szlovák lakos. 2021-ben már csak alig több mint ezer lakos volt a különbség a magyarok javára.

Egyelőre nem valószínű, hogy ezek az adatok nagy mértékben befolyásolják majd a választási eredményt, de a lakosok most értékelhetik először Orosz Csaba polgármesteri tevékenységét. Kérdés, hogy Bednár újabb megmérettetése mennyi szavazatot hoz, és az is, mennyire tud beleszólni mindebbe Sztruhár Ferenc, a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum jelöltje, aki mögé beállt a megyei koalíció nevében a KDH, az SaS és az OKS is. Sztruhár négy évvel ezelőtt képviselőként indult, a harmadik körzetben jócskán alulmaradt az MKP-s jelöltekkel szemben.

A jelöltek tehát:

Orosz Csaba - Szövetség
Sztruhár Ferenc , Ing. - Magyar Fórum, KDH, SaS, OKS
Jozef Bednár, PhDr., PhD. - független

Somorján idén is 19 képviselőt választhat a lakosság 9 körzetben, de elmondható, hogy idén jóval kisebb az érdeklődés a képviselői posztok iránt, mint 2018-ban. Akkor 58-an indultak, most csupán 36-an (a jelöltek harmada nő). Részben ez nyilván annak is az eredménye, hogy most nem az MKP teljes listája áll szemben a Híd fél testületre elég jelöltjével, hanem közös listán indulnak az MKP, a Híd és az Összefogás jelöltjei, noha a városon belüli fölényének eredményeként az első párt dominál.

Az eddigi képviselők közül már nem lesz ott a következő testületben biztosan Bauer Edit, Pirk Ilona, Tóth Imre és Czafik László (mindhárom MKP), valamint az a képviselő, Kovács Roland, aki négy évvel ezelőtt egyedüli függetlenként jutott be a 18 MKP-s mellé.

Az MKP-s képviselők közül most a Szövetség listáján is szerepel Varju Péter, Ürge Lajos, Faragó Zoltán, Veres Gábor, Méry János, Varga Renáta, Domsitz Márton, Jávorka Tamás, Hideghéty Csaba, Balheim Henrietta, Élesztős Pál, Duducz Tibor, Jáger Angéla és Nagy József. Négy éve az egyedüli MKP-sként Horváth Csaba nem jutott be (az 1-es körzetben), most egy másik körzetben (6.) azonban ismét megkísérli a bejutást a Szövetség listáján. Ugyanebben a körzetben indul viszont Orosz Csaba két ellenfele, Jozef Bednár és Sztruhár Ferenc is képviselőjelöltként. Bednárnak négy éve 3 szavazat hiányzott ahhoz, hogy megelőzze az MKP-s Czafik Lászlót.

Ugyancsak a Szövetség listáján indul Bartalos Péter (korábban Híd), aki négy éve jócskán elhasalt a 4-es körzetben, a három új szereplő pedig ezen a listán Pálinkás Éva, Hushegyi János és Valocsay István.

Érdekesség, hogy tulajdonképpen már a testület tagjának tekintheti magát továbbra is Faragó Zoltán és Veres Gábor, ugyanis a 3-as körzetben, nincs más induló. Négy éve az 1-es körzetben bizonyult leggyengébbnek az MKP, ugye itt nem jutott be Horváth Csaba, és a második Varju Péterhez egész közel került függetlenként Martin Polovka, idén pedig ő az egyedüli ellenfele Varjúnak és a négy éve hidasként meglehetősen kevés szavazatot szerzett, de most Szövetség-listán induló Bartalos Péternek.

A jelöltek teljes listája:

1-es választási körzet:

Bartalos Péter, Ing. - Szövetség
Varju Péter, PaedDr. - Szövetség
Martin Polovka, Ing., PhD. - független

2-es választási körzet:

Pálinkás Éva, Ing. - Szövetség
Ürge Lajos - Szövetség
Martin Šimurda, Ing. - független

3-as választási körzet:

Faragó Zoltán - Szövetség
Veres Gábor, PaedDr. - Szövetség

4-es választási körzet:

Hushegyi János, PhDr. - Szövetség
Méry János, Mgr. - Szövetség
Eduard Mamczák, MVDr. - KDH
Kertész László - független
Danišová Emília, Mgr. - független

5-ös választási körzet:

Valocsay István - Szövetség
Varga Renáta, MUDr. - Szövetség
Ladislav Zakhar Ing., PhD. - független
Jakub Nagy, PhDr. - független

6-os választási körzet:

Domsitz Márton, Mgr. - Szövetség
Horváth Csaba, Ing. - Szövetség
Sztruhár Ferenc, Ing. - Magyar Fórum
Martina Mikulášová Mgr.- független
Jozef Bednár PhDr., PhD. - független

7-es választási körzet:

Hideghéthy Csaba - Szövetség
Jávorka Tomáš, Ing.arch. - Szövetség
Mária Kubánková, Ing. - független

8-as választási körzet:

Balheim Henrietta, Mgr. - Szövetség
Duducz Tibor, Ing. - Szövetség
Élesztős Pál, Ing., PhD. - Szövetség
Iveta Fajnorová - független
Toth Zakariás Monika, Ing. - független

9-es választási körzet:

Jáger Angéla - Szövetség
Nagy József - Szövetség
Bölcs Marian - SaS; Spolu, Sme rodina; Šanca; OĽaNO, NOVA, KÚ, Zmena zdola
Karmen Procházková, Mgr. - Starostovia a nezávislý kandidáti
Katarína Kolenčiak, Ing. - független
Silvia Repčoková, Ing. - független

(SzT)