"Egy szlovák Fideszre lenne szükségünk!" Az MKP-t sem tolta ennyire az orbáni média, ahogy most az SNS elnökének a kampányát segíti

2023. február 13. - 22:25 | Belföld

Ahogy legutóbb Robert Fico, most az SNS elnöke is teret kapott arra, hogy elmondhassa az egyik magyar közszolgálati médiumnak - ezúttal az állami hírügynökségnek, - mennyire egy hullámhosszon van a magyar kormányzattal. Az Oroszország elleni szankciókat például hamis, nem az európai érdekeket szolgáló lépésnek nevezi, az ukrajnai háborúra pedig a fegyverszállítások leállítását és a béketárgyalások megkezdését tartja megoldásnak Andrej Danko az MTI-nek hétfőn Pozsonyban adott nyilatkozatában. 

"Egy szlovák Fideszre lenne szükségünk!" Az MKP-t sem tolta ennyire az orbáni média, ahogy most az SNS elnökének a kampányát segíti
Fotó: Facebook - Andrej Danko

A szlovák politikus a kormány bukását követő szlovák belpolitikai válságról, illetve a szeptemberben várható előrehozott parlamenti választások utáni időszak lehetőségeiről, az Ukrajnában dúló konfliktusról és az Oroszország elleni szankciós politika európai országokra gyakorolt negatív hatásairól beszélt. Az SNS elnöke elmondta: nagyon szerencsétlen megoldásnak tartja, hogy csak ősszel kerül sor az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokra és komoly fenntartásai vannak azzal szemben, hogy az államfő nem élt a lehetőséggel, hogy valakit megbízzon a kormányalakítással, mert - mint mondta - Szlovákiának ebben a helyzetben szakértői kormányra lenne szüksége.

"Nagyon veszélyes hónapok állnak előttünk szeptember 30-ig, egyrészt itt van az elnöki hivatal alibizmusa, illetve Eduard Heger (ügyvezető kormányfő) populizmusa és az a probrüsszeli politika, amit mi kritizálunk" - mondta Andrej Danko. Kifejtette: pilátusi viselkedésnek tartja például azt is, hogy az Ukrajnának ígért szlovák Míg 29-es vadászrepülők ügyében az államfő a fegyveres erős főparancsnokaként a kormányfőre és jogászaira bízza az ezzel kapcsolatos döntés meghozatalát.

A szlovák politikus úgy vélekedett: már a választások előtt meg kellene kezdeni az azonos értékplatformon lévő ellenzéki pártok együttműködését, hogy garantálni lehessen a választások utáni stabilitást. "Én úgy szoktam mondani, hogy egy szlovák Fideszre lenne szükségünk" - jelentette ki Danko. Hozzátette: egyelőre a Robert Fico vezette Smerrel és a Peter Pellegrini vezette Hlasszal készülnek egyeztetni, kizártnak tartanak bármiféle együttműködést a progresszív liberálisokkal,

a kisebb pártok irányába viszont nyitottak, köztük a magyar nemzetiségi képviselet irányába is. "Az, hogy mi szlovákok és magyarok ne működnénk együtt, a múlt évszázadba tartozik, ezért is élesen elítéltem Kácer külügyminiszter minap tett kijelentéseit" - szögezte le Danko, rámutatva: nem szabad engedni, hogy bárki feszültséget szítson a két nemzet között.

"Előre kell tekintenünk, ma a szlovákoknak, magyaroknak, cseheknek és lengyeleknek össze kell tartaniuk Brüsszelben, hogy a német tőke ne törölhesse belénk a cipőjét" - hangsúlyozta Andrej Danko. Hozzátette: látni kell, hogy míg a német cégek ötöde Oroszországban vállalkozik és óriási hasznot zsebel be, addig a többieknek a szankciós politikáról beszélnek. "Ha Szlovákia nem áll Magyarország oldalára - ahol eddig győzedelmeskedett a józan ész - és nem áll ellen, akkor lehengerelnek minket és az energetikai válság csak a kezdete lesz azoknak az őrültségeknek, amelyek ránk várnak" - emelte ki Danko.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke az Ukrajnában zajló háborúról szólva reagált Robert Fico azon kijelentésére is, hogy a Smer elnöke kormányra kerülését követően azonnal leállítaná az Ukrajnába irányuló szlovák fegyverszállítást. "Mi már többször is annak a véleményünknek adtunk hangot, hogy le kell állítani a Szlovákiából Ukrajnába irányuló fegyverszállítást, a kereskedelmi alapú szállítást is" - jelentette ki Andrej Danko, megjegyezve: amennyiben pártja bizalmat kap a választásokon, kiállnak a szállítások leállítása mellett. Kijelentette: Ukrajna tekintetében nagyon fontos a béketárgyalások megkezdése, amelyekben nagyobb szerepet vállalhatna az ENSZ is, mivel ez az egyetlen út Ukrajna számára.

A szlovák politikus az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikáját hamisnak és nem hatékonynak minősítette. "Egyrészt tőlünk ilyen szankciók érvényesítését követelik, másrészt a háború kezdete óta csak a nyugati cégek 9 százaléka hagyta el az orosz piacot. Ezek után el kell gondolkodni azon, hogy a szankciók kinek az érdekét szolgálják, mert az EU-ét nem és a kelet-közép-európai országokét pedig biztosan nem" - világított rá Danko. Úgy vélekedett: a szankciós politika az Egyesült Államok és Németország érdekeit szolgálja, utóbbiét úgy, hogy a jelenlegi helyzetben "szanálni tudja múltbéli politikai hibáit, az atomerőműveinek bezárását" és most az utolsó erőművek működőképessé tételén fáradoznak. "Már felfogták, hogy mennyire fontos az atomenergia és ezért volt jó döntés a mohi erőmű befejezése és Orbán Viktor döntése a paksi erőmű bővítéséről is" - jelentette ki Andej Danko, aki szerint az EU a tagországok szükségleteit figyelmen kívül hagyó döntéseinek sorozata miatt a szétesés előtt áll. "Brüsszel ahelyett, hogy a minket segítő dolgokat fejlesztené, ma nem más, mint egy valóságtól elszakadt lobbista társaság, amely nagyon veszélyes, mert megpróbálják likvidálni a kis tagországokat" - szögezte le a pártelnök.

Egy hete a szlovákiai magyarok másik nagy "barátja", Robert Fico adhatott interjút a magyar közszolgálati televíziónak, amiből az derül ki, hogy sok mindent úgy lát, ahogy Orbán Viktor. December elején meg a magyar külügyminiszter udvarolta körül az ellenzéki politikust, megjegyezte: Fico kiérdemli a magyar emberek tiszteletét, mert a volt kormányfő jelentősen hozzájárult a két ország kapcsolatának javításához.

(MTI/para)