Egy szlovák tesztnek köszönhetően eldönthető, hogy influenzásak vagy koronvírusosak vagyunk-e!

2020. szeptember 21. - 09:31 | Belföld

Egy szlovák fejlesztésű új vírusteszt alapján eldönthető, hogy koronavírus-fertőzöttek vagy "csupán" influenzások vagyunk-e.

A Markíza erről szóló riportjában megjegyzik, hogy a szakemberek a kezdetektől egyetértenek abban, hogy ha valaki egyszerre kapja el az influenzát és a koronavírust, súlyos állapotba kerülhet. Teszt nélkül nem lehet megtudni, melyik megbetegedésben szenved az illető.

A köhögés, magas láz, fejfájás automatikusan koronavírus-gyanússá tesz bennünket, ha viszont a Covid-19 tesztünk negatív lesz, az orvos még mindig nem tudhatja biztosan, hogy influenzások vagyunk-e.

Pavol Čekan tudós a Markízának nyilatkozva azonban elmondta, hogy a most kifejlesztett teszttel megállapítható, hogy egyik vagy másik vírussal, esetleg mindkettővel megfertőződött-e az illető. Amennyiben szuperfertőzöttről van szó, az orvos tudni fogja ez alapján, hogy erre a betegre jobban oda kell figyelni.

PCR-tesztről van szó, tehát ugyanúgy vesznek mintát, mint egy hagyományos koronavírustesztnél, a torok- és orrtörletet küldik vizsgálatra. A szlovák fejlesztés egyelőre az utolsó tesztelés előtt áll, majd a gyógyszerellenőrzési intézet adhatja ki rá a tanúsítványt.

A Markíza szerint valószínű, hogy idén ősszel, az influenzaszezon alatt már használható lesz.

(Markíza)