Egy szlovákiai szakértő is ott van a Zaporizzsjai Atomerőműben, amely orosz ellenőrzés alatt áll

2023. március 29. - 09:57 | Külföld

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) három - egy szlovák, egy francia és egy japán - szakértője marad a szerdai rotáció után mintegy két hónapig a Zaporizzsjai Atomerőműben - tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget szerdán Renat Karcsaa, a Roszenergoatom orosz konszern vezérigazgatójának tanácsadója.

Egy szlovákiai szakértő is ott van a Zaporizzsjai Atomerőműben, amely orosz ellenőrzés alatt áll
Fotó: TASR/AP

Az orosz illetékes elmondta, hogy a NAÜ Rafael Grossi főigazgató által vezetett küldöttsége, amely szerdán egynapos látogatást tesz az erőműben, 11 tagú. Heten közülük az ENSZ biztonsági és támogatási főosztályát képviselik.

Grossi szerdai látogatása a második az atomerőműben, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Az erőmű jelenleg orosz ellenőrzés alatt áll, de a szomszédos Zaporizzsja városa ukrán kézen van, a környéken harcok folynak.

A főigazgató a tervek szerint ellenőrzi az erőmű biztonsági szintjét, és felhívja a figyelmet a létesítmény védelmének fontosságára. Látogatásának másik célja a NAÜ szakértői rendszeres rotációjának fenntartása. Grossi látogatása egybeesik a szakértők cseréjével.

A NAÜ szakértőinek folyamatos jelenléte az atomerőműben Grossi első látogatása után, 2022. szeptember elején vette kezdetét.


(MTI)