Egy tardoskeddi vadász otthonában találtak karbofuránt, amivel a madarakat mérgezik

2018. június 7. - 19:27 | Régió

Az érsekújvári rendőrség házkutatást tartott Tardoskedden egy férfinél, aki régóta aktív vadász. Találtak és lefoglaltak nála két és fél liter vegyi anyagot, amelyet szakértői vizsgálat alá vetnek, az előzetes információk szerint azonban karbofuránról lehet szó.

Egy tardoskeddi vadász otthonában találtak karbofuránt, amivel a madarakat mérgezik
Archív felvétel

A bűnügyi rendőrség egységei a régióban idén márciusban talált ragadozómadár-tetemek ügyében nyomoznak, ennek kapcsán jutottak el a tardoskeddi vadászig, akinél bírósági engedéllyel tartottak házkutatást.

Renáta Čuháková nyitrai kerületi rendőrszóvivő közölte, veszélyes vegyi anyag tárolása, orvvadászat és az állatok védelmének megsértése ügyében indult büntetőeljárás, a kiszabható büntetés egytől hat évig terjedő börtön is lehet.

A Ragadozó Madarakat Védő Egyesület idén már 30 bűnesetet tárt fel, melyek során összesen mintegy 73 védett ragadozó madár pusztult el, többek között parlagi sasok, fehérfarkú rétisasok. Megállapításaik szerint az EU-ban tiltott karbofurán okozta 67 madár pusztulását.

Az elmúlt években országszerte számos helyen találtak madártetemeket, többek között a Csallóközben is, és ezek esetében is megállapítást nyert, hogy karbofuránnal mérgezték meg őket. Vadászkörökben ismert a tény, hogy némely társaik úgy próbálják óvni a kisvadállományt, hogy inkább a madarakat mérgezik.

(TASR/parameter)