Egy templomban csusszant a „varázskönyv”, benne egy rakat pénzzel, ezt állítja Kováčik korrupciós ügyének újabb tanúja

2023. január 13. - 08:58 | Belföld

A Tigris (Tiger) néven ismert Peter Petrov vállalkozó, valamint a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze, Peter Kysel tanúvallomásával folytatódott csütörtökön az egykori speciális ügyész, Dušan Kováčik korrupciós ügyének bírósági tárgyalása.

Egy templomban csusszant a „varázskönyv”, benne egy rakat pénzzel, ezt állítja Kováčik korrupciós ügyének újabb tanúja
Dušan Kováčik (Fotó: TASR - Ján Krošlák)

A vádirat szerint a korábbi speciális ügyész 2016-ban 50 ezer euró kenőpénzt fogadott el a kétes hírű vállalkozótól, Peter Koščtól, aki a másik vádlott az ügyben, jelenleg szökésben van. A kenőpénzre a gyanú szerint azért volt szükség, hogy Kováčik akadályozza a vádemelést két, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) által vizsgált büntetőügyben. Mindketten tagadják bűnösségüket.

Petrov, akit a Takáč-bűnbanda tagjaként tartanak számon, a bíróságon azt állította, barátjától, a pénzügyőrség nemzeti egységének volt igazgatójától, Bernard Slobodníktól tudott a kenőpénzről. Ő azt állítja, hogy ő maga adta át Kováčiknak a speciálisan átalakított könyvet, amelyet Peter Košč küldött, benne pedig 50 ezer euró lapult. A könyv belseje ki volt vágva, az üregben pedig 500 eurós bankók voltak elrejtve.

Slobodník korábbi vallomása szerint a kenőpénz 2016-ban cserélt gazdát egy kórházi tárgyalóban, egy találkozón, amelyen ő, Dušan Kováčik, Peter Košč és Anton Šafárik, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) akkori vezetője volt jelen.

Petrov azonban úgy tudja, egy templomban került sor a piszkos üzletre, ezt pedig állítólag Slobodníktól tudja.

A csütörtöki vallomás kapcsán Kováčik felhívta a figyelmet, hogy a tanú a kezdetektől fogva hamisan és öncélúan viselkedik, nem volt jelen a történteknél, és csak közvetett információkkal rendelkezik.

Kováčik és Košč közös pere egyébként egy 2016-os ügyre mutat vissza, amikor Košč állítólag azt várta Kováčiktól, hogy a kenőpénzért cserébe süllyesszen el két ügyet, amely a Sýkora-klánhoz kötődik. A pénzt közvetlenül Bernard Slobodníknak adta, aki a NAKA pénzügyi szervét vezette akkoriban. A két ügy egyike magát Koščot érintette, a másik pedig Jozef Rehák rendőrtisztet, aki információkat vitt rendszeresen a Sýkora-klán tagjainak.

A két vádlott állítólag megegyezett a közös fellépésről, eszerint Košč egy névtelen levéllel mártotta be az ügyben nyomozó rendőröket és Peter Kysel ügyészt, aki ez egészet felügyelte. Kováčik ezután Kyselt lecserélte Blanka Godžovára, a nyomozást pedig átvette a belügyi inspekció, amit akkoriban a későbbi rendőrkapitány, Milan Lučanský vezetett. Az ügy egyik koronatanúja, a rendőrséggel együttműködő Slobodník szerint Lučanskýt beavatták.

„Mondtam neki, hogy olyan embert akarunk fedezni, aki segített a maffiának, akik aztán gyilkoltak. Normális beszélgetés volt, nem kiabáltunk egymással. Akkor olyan érzésem volt, hogy az ügy az inspekcióra kerül, hogy ne nyomozzanak tovább, ami be is bizonyosodott, mert az ügyet leállították” – mondta a csütörtöki tárgyaláson Kysel.

Később állítólag Kováčik azzal hívta fel, hogy már hosszabb ideje elégedetlen vele, le kell mondania a Speciális Ügyészi Hivatalnál betöltött tisztségéről, és választania kell, hogy melyik ügyészségen folytatja a tevékenységét, ezt azonban Kysel nem tette meg, és folytatta a munkáját.

"A tanú olyan tényeket igyekszik közölni, amelyekből az kellene, hogy következzen, hogy segítettem az elkövetőknek, vagy valahogy elfedtem őket. Soha nem volt jó véleményem a jelleméről" - fordult a vádlott a volt beosztottjához.

Kysel azonban ehhez nem kívánt hozzáfűzni semmit. "Mindig a törvényeknek és az előírásoknak megfelelően végeztem a munkámat. Jogában áll, hogy úgy fejezze ki magát, ahogyan azt tette, a többit a bíróság fogja értékelni" - válaszolta Kysel.

Kováčikot tavaly májusban ítélték el egy másik korrupciós ügyben, jelenleg 8 éves szabadságvesztését tölti.


(TASR)