Egy tengeralattjáróból szólított fel az óceánok hatékonyabb védelmére a Seychelle-szigetek elnöke

Az óceánok és tengerek hatékonyabb védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget vasárnap a Seychelle-szigetek elnöke, Danny Faure, aki rendhagyó módon az óceán mélyén egy tudományos tengeralattjárón mondta el drámai hangvételű beszédét.

Egy tengeralattjáróból szólított fel az óceánok hatékonyabb védelmére a Seychelle-szigetek elnöke
Forrás: Skynews

Ez volt az első alkalom, hogy egy tengeralattjáróról élőben közvetítettek államfői beszédet. Faure egy britek vezette ambiciózus tudományos kutatásba nyerhetett bepillantást az Indiai-óceán mélyén, amelynek keretében tengerbiológusok tengeralattjárókkal és drónokkal térképezik fel a tengerfeneket és a mélytengeri élővilágot. 

A Föld felszínének kétharmadát óceánok borítják, amelyek mélye továbbra is ismeretlen, titokzatos világ a kutatók számára. Faure beszédében rámutatott, hogy még a Marsról is jobb térképekkel rendelkezünk, mint az óceánfenékről.

"Ez az ügy mindnyájunkon túlmutat, és nem várhatunk a következő nemzedékre, hogy megoldja" - hangsúlyozta az elnök. "Kifogyunk a tétlenségünket igazoló kifogásokból, és kifutunk az időből" - figyelmeztetett.

Sokan alábecsülik az óceán szerepét az éghajlatra, pedig ezek a vízfelületek termelik az általunk belélegzett oxigén felét - mondta Faure.

A kis szigetországokat fenyegetheti leginkább a klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés. A földerózió, a haldokló korallzátonyok és a szélsőséges időjárás szintén a létüket fenyegető tényezők.

A szóban forgó kutatás eredményeit a Seychelle-szigetek arra használná fel, hogy 2020-ig felségvizeinek harmadát védelem alá vonja. Jelenleg a világ óceánjainak mindössze 5 százaléka élvez védelmet, de a nemzetközi közösség szeretné, ha ez az arány 10 százalékra nőne 2020-ig. Szakértők és környezetvédelmi aktivisták azonban úgy vélik, hogy a sokszínű tengeri élővilágot csak akkor lehetne megőrizni, ha a nemzeti felségvizeken kívüli területek 30-50 százalékát védelem alá vennék.

Az ENSZ decemberi chilei klímacsúcsának egyik fő témája az óceánok védelme lesz.


MTI