Egy török tanárnő és gyermekei vesztették életüket a felborult menekültcsónakban

Egy török tanárnő, akit az immár másfél éve tartó törökországi rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátottak el állásából, vesztette életét gyermekeivel, miután egy migránsokat szállító csónak felborult az Évrosz (Marica) görög-török határfolyón - közölte szerdán az Anadolu török állami hírügynökség.

Egy török tanárnő és gyermekei vesztették életüket a felborult menekültcsónakban
Fotó: AP/SITA

A keddi baleset áldozatai közül többeket még eltűntként tartanak nyilván, köztük a tanárnő férjét is. Az eltűntek után a folyó Görögországhoz tartozó partvonalán is kutattak, de egyelőre eredménytelenül. A tanárnő és a két gyermek holttestét már megtalálták.

Valantosz Gialamasz, a görög határrendészek szakszervezetének elnöke a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: vajmi kevés a remény, hogy további túlélőket találjanak. Hozzátette: a folyó erős sodrása miatt a további holttesteket a víz a tucatnyi kilométerre délre fekvő tengerbe moshatta.

Az északnyugat-törökországi Edirne tartományból indult csoport egyik tagjának sikerült elérnie a görög partot.

Az incidensben életét vesztett 36 éves tanárnőt több ezer további állami alkalmazottal közösen bocsájtották el február 7-én. "Ég a szívünk. Miért vállalkoztak ilyen veszélyekre ezek az emberek? Mindez megtörtént volna, ha létezne igazságszolgáltatás ebben az országban?" - kérdezte Ömer Faruk Gergerlioglu török emberi jogi aktivista a Twitteren.

A 2016-os hatalomátvételi kísérlet után rendkívüli állapotot vezettek be Törökországban, s átfogó tisztogatás kezdődött a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Legalább 40 ezer embert bebörtönöztek, 130 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, s ennek ürügyén lép fel a muzulmán hitszónok mozgalmának állítólagos tagjaival és ellenzékiekkel szemben.

(MTI)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.