Egy ügyvéd talált rá módot, hogyan fizethetnék ki a vakcinalottós baki miatt elbukott 400 ezret, de elég gyenge lábakon áll

2021. augusztus 18. - 07:00 | Belföld

Egy másik szerint viszont nincs rá jogi lehetőség, hogy megkapja.

Egy ügyvéd talált rá módot, hogyan fizethetnék ki a vakcinalottós baki miatt elbukott 400 ezret, de elég gyenge lábakon áll
Fotó: RTVS

Zuzana Eperjesről azért nem tudta teljesíteni a vakcinlottó feltételeit, mert interneten nézte az élő adást, ilyen módon viszont a közvetítési jel késése több tíz másodpercet is kitesz. Neki húsz másodperce volt, hogy bediktálja a képernyőn megjelenő jelszót, viszont ezt a valós idejű telefonhíváshoz képest késő online élő adás miatt csak annak letelte után néhány másodperccel tudta megtenni.

Az élő adás másnapján, hétfőn Igor Matovič pénzügyminiszter, és Jaroslav Rezník, a közmédia (RTVS) elnöke ellátogatott hozzá, és biztosították afelől, hogy erkölcsi joga van a győzelemre, és keresik jogi lehetőségeit annak, hogy azt megkaphassa. Nem kis pénzről, 400 ezer euróról van szó, Zuzana előtt ugyanis már hárman is akadtak, akik különböző okokból a kisorsolásuk ellenére nem vitték el a 100 ezres nyereményt, így az halmozódott. Egyikük egyébként ugyancsak egy dühítő okból nem tudott reagálni az élő adásból vasárnap este indított telefonhívásra. Jakub ugyanis mentősként dolgozik, és épp szolgálatban volt.

Hogy Zuzanának a törvényből vgy a verseny alapszbályából adódóan nincs joga a nyereményhez, abban a Markíza és a Denník N által megszólaltatott két jogász, Tomáš Gábriš és Tomáš Kamenec is egyetértettek. Kamenec is azon a véleményen van, hogy emberi szempontból persze megérdemelné, csakhogy nem tudja, hogy ezt ki fizetné ki neki.

"Ha egy szerencsejátékra állami pénzt adtak és megvannak a szabályai, nem tudom elképzelni, hogy azt a pénzt a szabályokkal ellentétesen használnák fel. Attól függetlenül, hogy azok a szabályok jók, és érthető-e maga az egész" - vélekedett. Hozzátette, ez nem lehet pénzügyminiszternek vagy bárkinek a magánakciója, mivel az állami költségvetésből származó pénzösszegeket csk szigorú szabályozás mellett lehet kifizetni.

"Amennyiben az állam bármely képviselője a saját pénzéből szeretne 400 ezer eurót adni Zuzanának, az teljesen legitim, úgy gondolom, hogy a hölgy meg is érdemelné" - szögezte le.

Kamenec szerint a helyzeten az sem változtat, ha módosítják verseny statútumát, mivel a megváltozott szabályok csupán a következő sorsolási körökre lennének érvényesek.

Más véleményen van Gábris, ki szerint a szabályok megváltoztatása azt vonhatná maga után, hogy akik az első fordulóban nem vitték el a nyereményt, megtámadhatnák azt az egyenlő bánásmód elve lapján.

Az ügyvéd szerint a megoldás az lehetne, ha a pénzügyminisztérium az egész vakcinalottó költségvetését megnövelné a kifizetendő 400 ezer euróval.

"A kérdés az, hogy pénzügyi tárca ezt hogyan fedné le a költségvetésében" - emlékeztetett.

(TVnoviny.sk/Denník N)