Egy új stadion és egy Slovan-verés nagy napja - Testközelből Világi Oszkárral

2017. november 3. az egyik legfontosabb nap volt a dunaszerdahelyi labdarúgás történetében. Átadásra került és sikeresen levizsgázott a MOL Aréna új főtribünje, a DAC 2:1-re verte ősi riválisát, a Slovant, és minden idők nézőcsúcsát sikerült beállítani a szlovák bajnokságban.

Világi Oszkár 2014-ben lett az FC DAC 1904 többségi tulajdonosa, és érkezésével új éra kezdődött a futballklub életében. A csapat megőrizte helyét a szlovák élvonalban, a Csallóközben új stadion épül(t), a DAC-ot pedig újra olyan érdeklődés övezi, mint a dicsőséges '80-as években.

Ilyen volt Világi Oszkár napja 2017. november 3-án - sajtófotó-díjas munkatársunk, Cséfalvay Á. András exkluzív képriportja.

A DAC-Slovan rangadó napja ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melyen felszentelték az új főtribün épületében található kápolnát.

 

Az istentisztelet után a jelenlévők szemügyre vették az új, 3062 férőhelyes lelátót.

 

"10 ezer embert várunk este" - mondja a nézelődést kalauzoló Világi Oszkár. A fotón balra mellette Zsidó János esperesplébános.

 

Az új főtribün átadásával 9901 férőhelyesre bővült a MOL Aréna. A gyep gondozására nagy figyelmet szentelnek, még a meccsnapon is kapott némi karbantartást.

 

Gőzerővel zajlanak az utolsó simítások az új lelátóhoz tartozó épületben. Már csak egy-két óra, és érkeznek a látogatók, a szurkolók.

 

Egy pillantás a vendéglistára a főtribün recepcióján.

 

Az új főtribün építése 11 hónapig zajlott, a MOL Aréna eddigi összköltségei elérik a 22,5 millió eurót. Ebből 4,6 millió eurót Világi Oszkár fektetett be, a MOL-csoport 2 millió euróval támogatta a költségvetést, az állam pedig 2,4+1,5 millió eurót fektet a stadionba. A befektetés fennmaradó összege banki hitelekből származik.

 

Az új szektor legfelső emeletén található az 1650 négyzetméteres VIP Gold zóna - étteremel, két bárral, külön konyhával, valamint itt vannak a játéktérre néző, üvegfalú skybox helyiségek. Ez például Világi Oszkáré, aki pár pillanatra épp megpihent a reggel óta tartó hajtásban.

 

A délelőtt - vagyis az "első félidő" - véget ért, irány ebédelni!

 

Égnek a vonalak, két telefon van folyamatosan használatban. Természetesen semmi másról nincs szó, csak a MOL Arénáról, és a közelgő, esti DAC-Slovanról.

 

Kápolnaszentelés után az ebéd is áldással indul.

 

Egy gyors ebéd után vissza az arénához, belefér még egy györs körút a stadion körül. Az összecsapást a szlovák és a magyar közszolgálati televízió is élőben közvetíti, a háttérben a közvetítőkocsik láthatók.

 

Szurkolói programok a meccs előtt - aki betalál, nyer! A lövés nem sikerül, de egye fene, majd a játékosoknak sikerül élesben!

 

"Oszkár, csinálunk egy közös fotót?" - hangzik a kérdés, "Persze!" - jön a válasz, és több törzsszurkoló is kihasználja a lehetőséget.

 

Egy utolsó séta a gyepen. "Most még üres, de két óra múlva teltház lesz" - veszi szemügyre a stadiont a játékplaccról a klubtulajdonos. 

 

Visszafogott és várakozásokkal teli mosoly a cserepadról.

 

Már szállingóznak a szurkolók, Erdélyből egy egész különítmény érkezett. Este három évtizedes nézőcsúcs várható.

 

Amint ennek a hívásnak vége, indul is a sajtótájékoztató.

 

"Kész az új főtribün, és készen állnuk a bajnoki címre" - jelenti ki Világi Oszkár a sajtó összesereglett képviselői előtt.

 

Egy csipetnyi izgalom, és egy maréknyi pozitív várakozás a mérkőzés előtt.

 

Már mindenkinek fülig ér a szája, úgy várja a meccset. A kézben egy doboz különleges, kizárólag a DAC-Slovan rangadóra dedikált szivar.

 

A klubtulajdonos sok vendéget személyesen fogad és kalauzol - itt éppen Ivan Kmotríkot igazítja útba.

 

A kezdő sípszó előtt még egy gyors csevej Bugár Bélával, a Híd elnökével...

 

...és Menyhárt Józseffel, az MKP vezetőjével.

 

"Egy vérből valók vagyunk" - hangzik 10 226 torokból a Nélküled. 31 éve nem voltak ennyien focimeccsen Dunaszerdahelyen.

 

A legszebb öröm a gólöröm, ez nem vitás. A 83. percben Kalmár góljával fordított a hazai DAC.

 

A végeredmény 2:1 a dunaszerdahelyiek javára. Az öröm és a büszkeség határtalan, a Slovan-verés után pedig indul a gratuláció-özön.

 

Az új lelátó levizsgázott, a nézőcsúcs meglett, a csapat nyert, a távozás nem is lehetne elégedettebb.

 

Indulás az after-partyra Csányi Sándor és Németh Zsolt társaságában.

(parameter)