Egy újabb felmérés szerint Čaputová már átlépi az 50 százalékot!

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése alapján tovább nőtt Zuzana Čaputová népszerűsége.

Egy újabb felmérés szerint Čaputová már átlépi az 50 százalékot!
Fotó: TASR

Ha február végén tartották volna az elnökválasztást, a legtöbben Zuzana Čaputovára szavaztak volna. A felmérés szerint a szavazatok 52,9 százalékát szerezte volna meg.

A második helyen Maroš Šefčovič végzett volna a szavazatok 16,7 százalékát szerezve meg, a harmadikon pedig Štefan Harabin, akire a válaszadók 11,4 százaléka szavazna. Ez az AKO ügynökség telefonos felméréséből derül ki, melyet Zuzana Čaputová választási csapatának megrendelésére készítettek 800 válaszadó bevonásával február 27-én és 28-án.

Az első három helyezettet Marian Kotleba követné 5,6 százalékkal. A többi jelölt sorrendje a következőképpen alakulna: Bugár Béla (4,1%), František Mikloško (3,1%), Milan Krajniak (2,4%), Eduard Chmelár (1,5%) és Martin Daňo (1,0%).

Az egy százalékos küszöb alatt maradna Ivan Zuzula és Bohumila Tauchmannová (mindketten 0,5%), Róbert Švec (0,2%) és Juraj Zábojník (0,1%).

Az AKO ügynökség legutóbbi felméréshez képest, amely még számolt Robert Mistríkkel is, Čaputová 25,4 százalékkal erősödött, míg Šefčovič népszerűsége 0,4 százalékkal csökkent.  A Focus csütörtökön közzétett felméréséhez viszonyítva is 8,1 százalékkal erősödött Čaputová, Šefčovič pedig 5,4 százalékkal kapott kevesebb szavazatot. Bugár népszerűsége a Focus felméréséhez képest 0,9 százalékkal erősödött.

Az elnökválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót tartanak. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét. Szavazni reggel héttől este tízig lehet majd.


(TASR/aktuality.sk/para)