Egy újabb havi számla lehet magasabb bizonyos háztartásokban

2021. október 21. - 10:49 | Belföld

Először az áram, majd a gáz ára kezdett felfelé kúszni, most pedig itt egy újabb havi számla, ami magasabb lehet bizonyos háztartásokban. Néhány vízszolgáltató ugyanis már jelezte, hogy kénytelenek emelni az áraikat.

Egy újabb havi számla lehet magasabb bizonyos háztartásokban
Fotó: Pixabay - illusztráció

A vízszolgáltató társaságok árait éppen a dráguló áram és gáz befolyásolja. „Figyelembe véve, hogy a közüzemi vízvezeték- és csatornahálózatok üzemeltetésekor nagy mennyiségű energiára van szükség ahhoz, hogy a víz eljusson a fogyasztóhoz, emellett pedig a szennyvíztisztítási folyamat is rendkívül energiaigényes, a növekvő energiaárak miatt a vízhálózat üzemeltetőinek a költségei is megnőnek" – nyilatkozta Ivana Máhriková, a vízgazdálkodási vállalatok egyesületének vezetője.

Az országban 16 vízmű működik, amelyek ellátják ivóvízzel egész Szlovákiát. A végső árakról az Árszabályozási Hivatal dönt, amely azt ígéri, az energiaárak emelkedését csak minimális mértékben fogják tükrözni a vízszámlák.

Az idei évben átlagosan három százalékkal emelkedett a víz ára a tavalyihoz képest. Ha az Árszabályozási Hivatal teljes egészében elfogadja a javaslatokat, a drágulás 8,3 százalék körüli lehet.

A lap szerint a vízszámla nem emelkedik majd országosan, hanem csak bizonyos régiókban. Fontos tényező például a vízkészletek elosztása, valamint az adott régió elhelyezkedése földrajzi szempontból, a vállalatok azonban egyelőre nem tudják pontosan megmondani, hogy miként alakulnak majd az árak.


(HNonline.sk)

Címkék: vízszámla, viz, vízmű