Egy újabb látványos égi jelenséget csodálhatunk meg az égbolton! Mutatjuk, hol tudja követni az eseményeket!

2022. november 8. - 09:54 | Tech

A részleges napfogyatkozás után egy újabb égi jelenség vár a bolygónkra. Alig néhány óra múlva teljes holdfogyatkozás következik be, amely csak a Föld egyik féltekéről lesz látható.

Egy újabb látványos égi jelenséget csodálhatunk meg az égbolton! Mutatjuk, hol tudja követni az eseményeket!
Fotó: Pixabay/illusztráció

Ezt a jelenséget vérholdnak is nevezik. Kedden a mi időnk szerint 09:02-kor kezdődik, 11:16-kor éri el a teljes egészet és 14:56-kor ér véget.

A Vigyázó nevű portál szerint a vérhold a holdfogyatkozás ókori elnevezése, amikor is a Hold elhalad a Föld árnyékában. Ekkor az egyetlen fényforrás, ami megvilágítja a Holdat, az a halvány szórt fény, amit a Föld atmoszférája szór az alacsony szögben érkező napsugarak Hold felszíne felé való eltérítésével. Ez ugyanaz az jelenség, ami a naplemente vöröses színét adja.

A mostani holdfogyatkozás Ázsia keleti részéről, Ausztráliából, az Egyesült Államok és Kanada nyugati részéről és az egész Csendes-óceánról látható lesz, vagyis bárhol, ahol jelenleg éjszaka van.

Szlovákiában a vérhold szabad szemmel nem lesz látható, ám a Lowell Observatory élő adását mindenképp érdemes követni, hogy le ne maradjuk a látványos égi jelenségről. (Az élő adás 10:00-kor kezdődik)


(para)