Egy újabb szlovákiai településen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

2020. augusztus 26. - 19:20 | Belföld

A Tőketerebesi járás újabb településén ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis. Zemplénkelecsény (Zemplínsky Klečenov) községről van szó.

Egy újabb szlovákiai településen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A házi sertések tekintetében idén ez már a kilencedik igazolt járványgóc. Erről a Szlovák Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ŠVPS) tájékoztatott szerdán.

A járványgócot egy magángazdaságban azonosították Zemplénkelecsény Úpor településrészében. A gazdaságban 22 sertést, köztük három kocát és egy kant nevelnek. A ŠVPS közleménye szerint az összes állatot likvidálni fogják. A zólyomi referencialaboratórium kedden erősítette meg a fertőzés tényét.

A hatályos európai és szlovákiai jogszabályokkal összhangban a járványgóc körül három kilométer átmérőjű védelmi övezetet, továbbá tíz kilométer átmérőjű megfigyelési körzetet alakítottak ki. Az illetékes regionális állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság különböző óvintézkedésekkel igyekszik megakadályozni a fertőzés továbbterjedését.

A házi sertésekre és vaddisznókra egyaránt veszélyes sertéspestis szlovákiai jelenlétét először 2019. július 25-én igazolták a tőketerebesi járásbeli Őrösön (Strážne), egy sertéstenyészetben. Azóta öt további járásban ütötte fel a fejét a betegség: a Nagymihályiban (Michalovce), a Kassa-vidékiben, Kassa városában, a Rozsnyóiban és a Rimaszombatiban. Eddig összesen mintegy 250 fertőzött vaddisznót, a házi sertésekkel összefüggésben pedig 20 járványgócot vettek nyilvántartásba.


(TASR)