Egy újabb szomszéd és néhány lakás, ami kellemetlen helyzetbe hozza egyszerre Ficót és Kaliňákot

2021. október 8. - 17:23 | Belföld

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány (Nadácia Zastavme korupciu) mutatott rá pénteken, hogy a vállalkozót, akit amiatt köröznek, mert a gyanú szerint 50 ezer eurónyi készpénzt adott Dušan Kováčik egykori speciális ügyésznek, egy pozsonyi, ružinovi lakóház köti össze Robert Ficóval és Robert Kaliňákkal.

Egy újabb szomszéd és néhány lakás, ami kellemetlen helyzetbe hozza egyszerre Ficót és Kaliňákot
Robert Kaliňák és Robert Fico - archív felvétel

Peter Koščot a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) csak „X úrnak” nevezi, és korábban felmerült, hogy az ellene indított eljárás lehet az egyik oka, hogy a belügy emberei hadjáratot indítottak a NAKA kényes korrupciós ügyekben nyomozó vizsgálótisztjei ellen. Egy tanú vallomása szerint Košč korábban a NAKA operatív egységeit irányító Ján Kaľavský informátora volt, aki egy kótyagos hajnalon beszélt az említett tanúnak arról, hogy a nyomozók még megfizetnek azért, hogy üldözik az emberét.

Nos, a fent említett civil alapítvány utánajárt, és kiderítette, hogy Koščnak ugyanannak a lakóháznak a legfelső emeletén van lakása 2013-tól, ahol a Smer volt alelnökének, Robert Kaliňáknak is volt három.

Košč a lakást egy bizonyos Robert Groholtól vásárolta annak idején, és ugyan a kataszter nem lágyítóval írja a fickó nevét, de egy Róbert Grohoľ nevű alak volt az, aki a Denník N szerint az idei év elején követte Monika Tódovát, a lap újságíróját. A Smer akkoriban nagyon is pontos információkkal bírt arról, hogy Tódová hol tartózkodik, ezt egy kommentárjukban közvetve erősítették meg.

Idén februárban ugyanakkor Košč zálogba helyezte a lakását egy Imbrolia Investments nevű cégnél, ami a civilek szerint azért érdekes, mivel ha Koščot elítélik és vagyonelkobzást is elrendel a bíróság, akkor a lakást ugyan zárolhatná az állam, de annak eladásából származó pénzre már cég tarthatna igényt.

Kaliňáknak tehát három lakása volt ebben az ingatlanban, de még 2010-ben elajándékozott közülük kettőt. Egyet a testvérének, Milan Kaliňáknak, egyet pedig az unokaöccsének, Erik Kaliňáknak, aki jelenleg a Smer vezetésében ül. A harmadikat idén februárban ajándékozta szintén a testvérének.

A lakást, amely Erik Kaliňáké lett 2010-ben, 2005-ben még Robert Fico vásárolta feleségével, Svetlanával. A kataszteri nyilvántartás csak annyit közölt ennek megvásárlásával kapcsolatban, hogy pénzbetétet nyújtottak az építkezéshez, a lakást ugyanakkor nem terhelte lakáshitel vagy egyéb forrásból származó zálogjog.

Az alapítvány megkérdezte a Smert arról, milyen forrásból finanszírozta a lakást Fico, illetve milyen körülmények között íródott át az 2009-ben Kaliňák nevére, de nem válaszoltak, noha a civilek szerint legitim kérdésekről van szó, hiszen mind Fico, mind Kaliňák közfeladatot ellátó személy volt már akkor is.

Az épületet egyébként egy Merk Reality nevű társaság építette, melynek alapítója a smeres Dušan Muňko és lánya. Ehhez fűződő érdekesség, hogy a SME napilak idén februárban tájékoztatott arról, hogy Robert Fico az állam által a Bašternák-ügy kapcsán elkobzott Bonaparte villából egy olyan, páratlan luxusingatlanba költözött, melynek tulajdonosa szintén Muňko.

A rendelkezésre álló információk szerint a lakóház 13 lakásából még az építkezés használatbavételi (kolaudációs) engedélyének kiadása, tehát befejezése előtt, 3-at birtokolt Kaliňák és Fico, négyet pedig egy korábbi HZDS-képviselő lányai. Karlin ellen egykor korrupció miatt folyt eljárás, de felmentették.

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány szerint nem az a gond, ha egy politikusnak saját lakásai vannak, hanem az, ha nem tudja megmagyarázni, milyen módon jutott hozzá.

(parameter)