Egy uniós ország államosítaná a szélessávú internetes hálózatot

2022. november 14. - 15:16 | Külföld

Az új olasz kormány állami ellenőrzés alá akarja vonni a Telecom Italia (TIM) internetes hálózatát, hogy felgyorsítsa a gazdaság digitalizációját - közölte hétfőn Adolfo Urso ipari miniszter.

Egy uniós ország államosítaná a szélessávú internetes hálózatot
Fotó: Pixabay/illusztráció

"A hálózatnak állami ellenőrzés alatt kell állnia" - jelentette ki Urso egy római üzleti konferencián, és "hibának" nevezte a korábbi olasz telefonmonopólium 1997-es privatizációját.

Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya vizsgálja annak a lehetőségét is hogyan lehetne a TIM vezetékes internetes hálózatát annak kisebb riválisa, az Open Fiber hálózatával egyesíteni egyetlen országos szélessávú hálózat létrehozása érdekében.

Az egyik ilyen lehetőség az úgynevezett "Minerva" projekt lenne, amelynek keretében az Open Fibert ellenőrző "Cassa Depositi e Prestiti" (CDP) állami befektetési bank vételi ajánlatot tenne a TIM-re. A múlt héten Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter óvatosságra intett a Minerva-tervvel kapcsolatban, mondván, hogy ezt a kormánynak alaposan meg kell vitatnia.

A másik lehetőség - amit a TIM vezérigazgatója, Pietro Labriola is szorgalmaz - az internetes hálózati üzletág kiszervezése külön üzletággá, majd összeolvasztása az Open Fiberrel a CDP közreműködésével.

"A kormány stratégiája egy államilag ellenőrzött hálózat létrehozása", és "egyhangúlag" fog dönteni arról, hogyan lehet ezt a célt elérni - közölte Urso a római konferencia alkalmával.


(MTI)