Egy vagyont ér az a puska, amit egy fazon leadott a szlovák rendőrségen

2017. október 5. - 22:28 | Belföld

A fegyver gyártója a brit királyi udvar beszállítója is.

Egy vagyont ér az a puska, amit egy fazon leadott a szlovák rendőrségen
Az egyik korábbi amnesztia során leadott fegyverek egy része (Fotó: TASR-archív)

A bűnügyi szakértői hivatal megvizsgálta az összes lőfegyvert és lőszert, amelyet leadtak az ún. harmadik fegyveramnesztia során. A leadott fegyverek száma összesen 2857, a lőszereké 41 533 - közülük egyikkel sem követtek el bűncselekményt.

A beszolgáltatott fegyverek között főleg revolverek, pisztolyok, ismétlő puskák, sörétes puskák, különböző korszakokból. A belügyminiszter közölte, hogy számos lőfegyver származott az első, illetve második világháborúból, de akadt olyan Sharps puska is, melyet még az amerikai polgárháború idején használhattak, valamint egy Winchester Model 1895, melyet pedig a cári Oroszországban vetettek be.

A legnagyobb különlegesség azonban egy kétcsövű Holland&Holland New .450 "Standard" Express Rifle, .450/.400 Nitro Express 3 Ľ kaliberrel. A belügy közlése szerint ilyen fegyvere volt egykor F. D. Roosevelt amerikai elnöknek is, értéke ma egy ehhez hasonló új fegyvernek 80 és 140 ezer dollár között mozog. A gyártója pedig a brit királyi család udvari beszállítója is. Ezt a modellt az 1990-as párizsi Grand Prix-n mutatták be, és akkoriban elsősorban afrikai vadászatokra használták.

A három szlovákiai fegyveramnesztia során összesen 11 ezer fegyvert adtak le. Ezek mintegy 40 százaléka volt rövid csövű fegyvere, revolver vagy pisztoly, több mint a fele hosszú csövű, puska, míg kb. 10 százaléka átalakított.

Robert Kaliňák belügyminiszter korábban nem zárta ki, hogy meghirdetik majd a negyediket is, de elmondása szerint leghamarabb néhány év múlva.

(TASR)

Címkék: fegyveramnesztia