Egy valag pénzért őrzi ismét a Szociális Biztosítót Fico kedvence

2016. június 1. - 13:58 | Belföld

A Bonul evű biztonsági cégnek meglehetősen jól megy a sora az államigazgatási szerveknek és intézményeknek köszönhetően. Nemrég újabb hatmillió eurós megrendelést kapott a Szociális Biztosítótól.

Egy valag pénzért őrzi ismét a Szociális Biztosítót Fico kedvence
Dušan Muňko (Fotó: TASR)

Dušan Muňko, aki a Smer parlamenti képviselője és már hosszú évek óta vezeti a biztosítót, júniusban távozik, de még sikerült aláírnia ezt a szerződést. A Miroslav Bödör vezette cég négy éves megbízást kapott. Összesen hatmillió euróért őrzik majd a Szociális biztosító egyes kirendeltségeit.

A néhány héttel ezelőtt kötött szerződésre Lucia Nicholsonová (SaS) hívta fel a figyelmet a blogjában. Azt írta, hogy a Bonul vetélytársa egy konzorcium volt, amelyet viszont kizártak a közbeszerzésből, így könnyedén az ölükbe hullott a milliós megrendelés.

Ugyanez a Bonul szerzett tavaly hasonlóan jól jövedelmező megrendelést az Általános Egészségbiztosítónál (VšZP), ráadásul ugyancsak különös körülmények között. Az 1,6 milliós megbízásra kiírt közbeszerzésen második helyen végzett cég vezetőjének a SME korábbi cikke szerint közös a múltja a Bonullal, így fennáll a gyanúja, hogy az egész előre megrendezett forgatókönyv szerint zajlott. A SME szerint ugyanis a BMN Security vezetője 2012 januárjáig az a Miriam Gombíková volt, akinek a lánykori neve Bödör, és MIroslav Bödör lánya.

A Bonul cég vezetőjének családja azonban már az első Ficoá-kormány idején is botrányba keveredett. Az akkori földművelésügyi minisztertől, Ľubomír Jahnátektől ugyanis az Aktualne.sk akkori írása szerint Bödör menyasszonyának, Petra Bödörovának a cége nyert megrendelést a tárca épülete homlokzatának cseréjére. Bödörová pedig Jahnátek szomszédja Nyitragerencséren. A Közbeszerzési Hivatal nem sokkal később hét törvénysértést állapított meg a cégnél.

Bödört az országos rendőrkapitányhoz, is kapcsolat fűzi. Tibor Gašpar felesége ugyanis Bödör rokona.

Tavaly Plus 7 dní hozta le, hogy Robert Fico beszédet mondott a Bonul egy céges vacsoráján.

Aktuality.sk/para