Egy valag pénzzel támogatja az EU a magyar-szlovák villamosenergia-hálózat kiépítését

2020. október 3. - 10:58 | Belföld

Az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel összhangban 102 millió euró uniós támogatásban részesül a Magyarországot és Szlovákiát összekötő villamosenergia-hálózat kiépítése - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A bizottsági tájékoztatás szerint az uniós tagállamok pénteken jutottak megállapodásra arról az európai bizottsági javaslatról, mely összesen 998 millió euró összegű befektetést irányoz elő kulcsfontosságú európai energiainfrastruktúra-projektekbe.

A pénzügyi támogatás tíz olyan kezdeményezés finanszírozását szolgálja, amelyek összhangban vannak az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel. A források 84 százaléka a villamosenergia- és intelligens hálózatok kiépítését segíti majd, köztük a Duna InGrid hálózat létrejöttét, mely 102 millió euró támogatáshoz jut.

A Magyarország és Szlovákia együttműködésében megvalósuló Duna InGrid intelligens villamosenergia-hálózati kezdeményezés javítani fogja a hálózatirányítás határokon átívelő koordinációját, valamennyi piaci szereplő számára növelni fogja az ellátás minőségét és biztonságát, továbbá a megújuló energiaforrások hatékony integrációját is támogatni fogja - közölte az uniós bizottság.

(MTI)