Egy valami biztos: a bizonytalanság – Péntek délután van és még senki sem tudja, hogy kinyithatnak-e az iskolák hétfőn

2021. február 5. - 17:09 | Régió

Péntek délután van, s a kormány még mindig nem adott egyértelmű választ arra, hogy kinyithatnak-e az iskolák hétfőn, azaz február 8-án, vagy sem. Nemcsak az általános iskolák igazgatói, de a pedagógusok, a szülők és a gyermekek úgyszintén bizonytalanságban vannak. Nem tudnak mást tenni, mint várni.

Egy valami biztos: a bizonytalanság – Péntek délután van és még senki sem tudja, hogy kinyithatnak-e az iskolák hétfőn
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Dunaszerdahely városa felmérte a szülők igényét annak tekintetében, vajon mennyien támogatják az iskola- és óvodanyitást.

Utóbbit 48%, míg az iskolák alsó tagozatának megnyitását a szülők 64,5%-a tartja jó ötletnek.

A nyitás még mindig bizonytalan, az azonban már biztos, hogy Dunaszerdahelyen lesz tesztelés a hétvégén. Tehát a szülők elvégeztethetik az antigén tesztet, így ebből a szempontból felkészülve várhatják a hétfőt.

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolát látogató diákok szüleinek 59%-a szavazott a hétfői iskolanyitás mellett, tudtuk meg Nagy Árpád iskolaigazgatótól. A vélemények tehát eléggé vegyesek. „15 alsó tagozatos osztályunk van. Ebből kettőt nem tudnánk megnyitni akkor sem, ha a kormány engedélyt ad rá, mivel összesen körülbelül két gyermek venné igénybe a tanteremben való oktatást. Ennek fényében e két osztályban továbbra is online folytatódna a tanítás” – mondta az igazgató, majd hozzátette, minden lehetséges opcióra fel vannak készülve.

„Természetesen megértem azokat, akik a vírushelyzet miatt inkább még nem engednék iskolába a gyermekeiket, viszont én magam már nagyon örülnék neki, ha kinyithatnánk, hiszen az iskolában történő oktatás az igazi. Az online tanítás is mehet egy ideig, de ez már sok”

– fogalmazott.

A vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda vezetősége ugyanolyan bizonytalanságban van, mint mindenki más. Bognár László, az intézmény igazgatója a Paraméternek elmondta, az iskola fenntartójával abban állapodtak meg, hogy bármilyen felsőbb döntés is születik, mindenképpen megvárják a hétvégi tesztelésük eredményét. Amennyiben az kedvezőtlenül alakul, akkor nem nyitnak ki.

„Egyelőre nem tudunk mást tenni, csak várni. Várjuk a kormány döntését, a miniszteri határozatot, a tesztelés eredményét és a közegészségügyi hivatal döntését. Utóbbi ugyanis még mindig dönthet úgy, hogy a járványhelyzet alakulása miatt bezáratja az intézményt.”

A visszajelzések alapján az óvodások körülbelül 50%-a, míg az alsó tagozatosok közül szinte mindenki élne az iskolalátogatás lehetőségével. A községben egyébként szombaton és vasárnap is folyik majd a tesztelés. Ezúttal elsősorban az iskolanyitásnál érintett szülőket, illetve azokat várják, akiknek a munkáltatója kéri a negatív eredményről szóló igazolást.

Nyékvárkony a közösségi oldalán is közölte, hogy nem kívánják kinyitni az iskolájuk kapuját.

„Tudatjuk Önökkel, hogy 2021. február 8-tól nem indul a tanítás a helyi Móra Ferenc Alapiskola 1-4. évfolyamán sem.

Sajnos, jelen helyzetben nagyon magasak a fertőzöttségi mutatók úgy járási, mint megyei szinten, ezért az iskolafenntartó javaslatára, valamint a közegészségügyi hivatal ajánlása alapján, szem előtt tartva a gyermekek, a családok biztonságát, egészségük óvását, nem nyitjuk ki az iskolát. A tanítás továbbra is az osztályfőnökök és szakoktatók irányítása mellett, távoktatás formájában folytatódik” – írják.

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere a következőképpen adott hangot véleményének: „Telefonálgatunk, kérdezzük egymást, hogy melyik település szeretne iskolát, óvodát nyitni. Teljes a bizonytalanság. Az egyik oldalon mindenki tudatában van annak, hogy a gyereknek kell a tanulás, a közösség és a szociális fejlődés. A másik oldalon meg ott vannak a kimagasló fertőzöttségi mutatók. De döntés van. Vagy nincs? Talán ez a legmeghökkentőbb, mert valami nem teljesen tiszta. (…)

Én csak kérni szeretnék: legyenek kedvesek úgy dönteni, hogy ne a belső politikai csatáikat vívják, hanem az emberek gondjait oldják meg. Úgy, hogy a döntés határozat legyen, és ne sajtótájékoztatón bejelentett (majdnem) tény, mely akár egy fél nap múlva már nem is érvényes. Kezdünk belefáradni az ötletbörzékbe.”

Nagymegyer városa 12 községgel együtt – Balony, Padány, Ekecs, Szap, Kulcsod, Csiliznyárad, Csilizpatas, Csilizradvány, Nyárasd, Bögellő, Alistál, Medve – egy nyílt levelet fogalmazott meg, melyben a polgármesterek, illetve az érintett oktatási intézmények igazgatóinak meglátása és kérdései szerepelnek. A február 8-ai iskolakezdéshez is van néhány szavuk: „Ellentmondások találhatóak a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma által kiadott irányelvek, valamint a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma által kiadott, ún. Covid-automata között. A 2021. február 8-i iskolakezdéshez az alsó tagozatos diákok egy, vagy mindkét törvényes képviselőjének le kell teszteltetnie magát? A végzős, kilencedik évfolyam tanulói visszatérhetnek 2021. február 8-án az iskolába, amennyiben teljesítik a feltételeket? A Szlovák Autóbusz Közlekedési Vállalat (SAD a.s.) értesítése szerint 2021. február 1-től visszavonásig az autóbuszok korlátozott menetrendben közlekednek. Hogyan lesz biztosítva az utazó alsó tagozatos diákok számára a zökkenőmentes, biztonságos közlekedés?

A fertőzöttségi arány tesztelési eredményeit látva régiónkban, jogos félelmünket fejezzük ki a járvány további terjedését, valamint esetleges járvány-gócpontok kialakulását érintően. Felelősségteljes lépésnek tartják az iskolai intézmények megnyitását a rendelkezésre álló járványügyi mutatók tükrében?”

Az általános iskolákkal szemben a középiskolák sorsa legalább már eldőlt. Nagyszombat megye információi alapján, a rossz járványügyi helyzet miatt

a középiskolások továbbra is online folytatják tanulmányaikat.

(SzC)