Egyedülálló élőhelyet teremtett a 2003-as tűzvész Svájcban

2019. június 19. - 17:59 | Tech

Egyedülálló élőhelyet teremtett számos faj számára a 2003-as svájci tűzvész, amely mintegy 300 hektárnyi hegyi erdőt pusztított el a Wallis kantonban lévő Leukban.

Egyedülálló élőhelyet teremtett a 2003-as tűzvész Svájcban
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Amikor újra visszatért az élet a területre, főként a veszélyeztetett fajok telepedtek meg itt.

Halott és elszenesedett fák jelzik a pusztító erdőtüzek nyomát. Az egykor kipusztult erdei területek azonban veszélyeztetett fajokban gazdag helyszínné váltak - írták a Plos One című szaklapban a Sempachban lévő svájci madármegfigyelő intézet és a Berni Egyetem kutatói.

A tűz után néhány évvel például az igen ritka kerti rozsdafarkú populációjának nagysága egész Svájcban nem tapasztalható méretet öltött - közölte az intézet szerdán.

"Tanulmányunkban kimutattuk, hogy veszélyeztetett madárfajok a korábban leégett erdős területeken lényegesen gyakrabban fordulnak elő, mint a le nem égett erdőkben"

- mondta Livio Rey szakértő.

A madarak különösen sokat profitálnak a nyitottan maradt felszíni területekből, ahol a rovarok könnyebben elérhetők. De ritka növény- és rovarfajok is szívesen választják új otthonként a korábban leégett területeket.

Ami az emberek számára katasztrófa, az számos állat- és növényfaj számára optimális körülményeket jelentő életteret teremthet. Nemcsak az erdőtüzek ilyen katasztrófák, hanem a viharok és az áradások is.

Az ilyen "dinamikus folyamatok" az érintett területeken "újrakeverik a lapokat": visszaszorítják a domináns fajokat és helyet teremtenek a gyengébbek számára, amelyek az ilyen lerombolt területek újbóli betelepítésére specializálódtak

- írták a kutatók.

(MTI)

Címkék: Svájc, tűzvész