Egyelőre csak figyelmeztetik a járdán parkolókat a rimaszombati városi rendőrök

2023. október 23. - 16:26 | Régió

Október elseje óta tilos a járdán parkolni. Rimaszombatban egyelőre csak figyelmeztetik a szabálytalanul parkolókat a városi rendőrök. A legtöbb gond a családi házas övezetben van – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Peter Berecz, a városi rendőrség parancsnoka.

Egyelőre csak figyelmeztetik a járdán parkolókat a rimaszombati városi rendőrök
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Utasítottam a rendőrparancsnokot, hogy térképezze fel a helyzetet, az utcákat és járdákat" - mondta a TASR-nek Jozef Šimko polgármester. A polgármester hozzátette, ahol lehetséges, az önkormányzat a parkolást engedélyező közlekedési táblákat helyez ki.

A rendőrparancsnok tájékoztatása szerint Rimaszombatban, a családi házas övezeteket, például Akasztófahegyet (Šibeničný vrch) és Tormást (Chrenovisko) kivéve, nem okoz olyan komoly problémákat a járdán parkolás, mint a nagyobb városokban.

„A családi házaknál szűk utcák vannak, és az emberek a járdán parkolnak. Van, akinek az egyik autója a garázsban, a másik az udvaron, a harmadik pedig a járdán parkol. Majd meglátjuk, hogy fogjuk ezt megoldani" - mondta Berecz, és hozzátette, október eleje óta több bejelentés érkezett a városi rendőrséghez a járdán parkoló autó miatt. Eddig figyelmeztetéssel intéztük el ezeket az ügyeket.

Tavaly márciusban lépett hatályba a közúti közlekedésről szóló törvény módosítása, amelynek értelmében akkor sem parkolhat az autó a járdán, ha másfél méternyi hely marad mellette. Szeptember 30-án lejárt az átmeneti időszak, amely alatt az önkormányzatok felkészülhettek a változásra. A módosítás alól csak azok a szakaszok jelentenek kivételt, ahol a közlekedési táblák vagy a közlekedés rendje lehetővé teszi a parkolást.

TASR