Egyelőre kérdés, mennyire befolyásolja majd a hétköznapi életet a Csallóközben a nemzeti park létrehozása

2023. február 27. - 12:19 | Régió

Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič (OĽaNO) helyesli a Dunamente Nemzeti Park létrehozására vonatkozó tervet, melyet Ján Budaj megbízott környezetvédelmi miniszter és parlamenti képviselők egy csoportja javasolt. Berényi József alelnök (Szövetség) azonban sokkal óvatosabb a kérdésben, a tervet egyelőre nem tudja támogatni, mert nem ismeri a részleteket.

Egyelőre kérdés, mennyire befolyásolja majd a hétköznapi életet a Csallóközben a nemzeti park létrehozása
Fotó: TASR - illusztráció

„A nemzeti park létrehozását üdvözli a régió, másrészt az embereknek kérdéseik is vannak, tudni szeretnék, milyen hatásai lesznek ennek. Mi is védeni akarjuk a természetet, és a lépés az idegenforgalomra is kedvező hatással lesz, de bizonyos korlátozásokkal is számolni kell” – jelentette ki Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

A megye ezért kihelyezett ülést kezdeményezett. „A találkozón a környezetvédelmi minisztérium és az érintett települések képviselői tisztáznák a nemzeti park létrehozásával kapcsolatos elképzeléseket. Nem tudjuk például, hogy milyen mértékben befolyásolja majd az emberek hétköznapi életét, a vállalkozói tevékenységeket, a közlekedést, a kulturális és sportrendezvények megszervezését és az élet más területeit” – tette hozzá Berényi. Nagyszombat megye alelnöke ezért egyelőre nem is tudja támogatni Budajék tervét.

„Nem ismerem a részleteket, még nem kaptunk semmilyen részletes tájékoztatást, nem láttam semmilyen részletes térképet a nemzeti park területéről, ezért egyelőre nem is tudom támogatni az elképzelést” - mondta a Paraméternek Berényi.

„Örülünk az első síksági nemzeti parkra vonatkozó javaslatnak, a régiónak különleges az élővilága, ritka vízimadárfajok és puhatestűek élnek itt, és az európai jelentőségű csallóközi vízkészlet megóvása szempontjából is fontos lépés. Remélem, hogy sikeres lesz a kezdeményezés, és a kormány hamarosan kihirdeti a nemzeti park létrehozását, ez az idegenforgalmat és a határon túli együttműködés fellendítését is elősegíti magyarországi és ausztriai partnereinkkel” – tájékoztatott Jozef Viskupič megyei elnök.

Ez lenne a tizedik nemzeti park az országban, a kormánynak jövő március végéig kellene nemzeti parkká nyilvánítania a területet, amely érinti a Pozsony II., Pozsony IV., Pozsony V. járást, további a Szenci, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és az Érsekújvári járás területét. A nemzeti parkot részben uniós támogatásokból hoznák létre.

(TASR)