Egyelőre Kiskát és Ficót sem hallgatták ki az államfő zsarolása ügyében

2019. március 15. - 19:26 | Belföld

Andrej Kiska köztársasági elnököt és Robert Ficót, a Smer-SD elnökét sem hallgatták még ki az államfő zsarolása ügyében.

Egyelőre Kiskát és Ficót sem hallgatták ki az államfő zsarolása ügyében
Fotó: TASR - archív

Ezzel összefüggésben február végén indított büntetőeljárást a rendőrség. Ezt Oliver Janíček, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze erősítette meg a TASR hírügynökségnek.

Hozzátette: a nyomozó betervezte a sértett kihallgatását, amelyre azonban nem kerülhetett sor a sértett hivatali teendői miatt. „A Smer-SD elnökét eddig még nem hallgatták ki” – tette hozzá Janíček.

Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a médiában megjelent információk alapján zsarolás bűncselekménye ügyében indítottak eljárást 2019. február 26-án. Hozzátette: a határozatot a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnüldöző egysége adta ki.

A rendőrség és az ügyészség sem adott bővebb tájékoztatást a folyamatban lévő büntetőeljárásról. Baloghová szerint kizárólag a kerületi ügyészségnek van jogosultsága tájékoztatni az ügyről.

Andrej Kiska február 22-én kijelentette, hogy Fico zsarolta őt az alkotmánybíró-jelöltek választásával összefüggésben. Az államfő úgy véli, hogy a KTAG cég ügyvezető igazgatója ellen indított büntetőeljárás a Smer-SD elnökének bosszúja azért, mert az elnök nem nevezi ki őt az Alkotmánybíróság élére. Fico elutasította a vádakat.

A Smer-SD elnöke kijelentette: kész késlekedés nélkül vallomást tenni Andrej Kiska államfő állítólagos zsarolása ügyében. Fico rámutatott: nem ő, hanem Kiska próbálta meg befolyásolni a bűnüldöző szerveket. A volt kormányfő elismételte, hogy Kiska hazudott az elnöki kampányának finanszírozásáról. Fico leszögezte: érdekében áll, hogy Kiska vádját minél előbb kivizsgálják.

Andrej Kiska államfő adóügyeivel összefüggésben büntetőeljárás indult Eduard K., a KTAG ügyvezető igazgatója ellen. Az eljárás egy 155 633 euró összegű, jogosulatlan áfa-visszaigényléssel lehet kapcsolatban. Korábban maga az államfő is betöltötte az ügyvezetői posztot. Amíg hivatalban van, nem indítható ellene eljárás.


(TASR)