Egyelőre lekerült a napirendről, hogy szétbarmolják a születési számainkat

Lekerült a kormány szerdai ülésének napirendjéről a javaslat a születési számok rendszerének reformjáról.

Egyelőre lekerült a napirendről, hogy szétbarmolják a születési számainkat
Illusztráció

A rendszer a mai születési számainkat (rodné číslo) helyettesítené egy tíz számjegyű azonosítóval. A szakmai nyilvánosság ugyanakkor bírálja az új rendszert, elsősorban az ún. szektorazonosítók miatt, ami azt jelenti, hogy minden hivatalban más számmal szerepelnénk.

A belügyminisztérium érve az új rendszerre, hogy a mai születési számok nem felelnek meg a modern informatikai rendszerek követelményeinek. Az egyik érv a módosítás mellett a jelenlegi születési számok kirendelésének hibái, valamint a duplicitás veszélye. 1954-ben vezették be a mostani formájukat, a belügy szerint 2053-tól viszont probléma lehet újak generálása. Az új rendszerrel pedig meg szeretnék előzni a születési számokkal való visszaéléseket.

Ľubor Illek, a Slovensko-digital kezdeményezés képviselője szerint az új rendszer a szlovák eGovernment tragédiája. "Egy olyan bonyolult rendszer bevezetésére készülnek, amelynek a működtetése és karbantartása örökké pénzösszegeket fog elnyelni, miközben erre senkinek nincs szüksége, a minisztérium pedig csak az idejét vesztegeti ahelyett, hogy fontosabb dolgokkal foglalkozna - mint például az elektronikus szolgáltatásainak a javításával, mely évek óta ismert hiányosságokkal küzd" - fogalmazott a Denník N-nek adott interjújában.

A belügyminisztérium javaslata egyébként 2020. április 1-jei hatállyal számol, miközben a szlovák jogrend csak 2030-tól alkalmazná teljes szélességében az új azonosítók rendszerét. Ez idő alatt a jelenlegi koncepciót is tovább használnák.

(TASR/Denník N)