Egyelőre marad posztján Bukovszky László (Híd) kisebbségi ügyi kormánybiztos

2020. július 8. - 19:23 | Belföld

Még nem biztos, hogy leváltja a kormány Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztost, legalábbis így látja helyzetét Igor Matovičcsal való szerdai megbeszélése után Bukovszky László (Híd). Korábban szó volt arról is, hogy ezt a posztot Berényi József (MKP) kapja. 

Egyelőre marad posztján Bukovszky László (Híd) kisebbségi ügyi kormánybiztos
Fotó: TASR

A találkozón a kormányfő elsősorban a kisebbségi biztos elmúlt négy évben végzett munkájáról és a közeljövő legfontosabb feladatairól kérdezte a kormánybiztost.

„A beszélgetés alapján az az érzésem, hogy egyelőre még a kormányfő nem döntött arról, hogy maradok vagy új kormánybiztost keresnek – mondta a Paraméternek Bukovszky.

– Annyit mondott, hogy ez a kérdés majd a közeljövőben eldől.” A posztra korábban felmerült Berényi József (MKP) neve is, de egyelőre a kormány nem nyúlt ehhez a poszthoz, pedig Ravasz Ábelt, az ugyancsak Híd által delegált romaügyi biztost már több hónapja leváltotta.

Kisebbségi jogi törvény és kisebbségi ügyi hivatal két év múlva?

Bukovszky a legfontosabb feladatának a kisebbségi akcióterv elmúlt négy évének lezárását és a következő négy év megtervezését tartja.

„Az átfogó kisebbségi jogi törvény elkészítése kapcsán azt javasoltam a kormány négy éves munkatervébe, hogy 2022-re készüljön el a jogszabály” – mondta Bukovszky.

A négy éves törvényalkotási terv azonban még csak előkészületben van, ehhez kapcsolódóan Bukovszky azt is javasolja, hogy a kisebbségi jogi törvény előkészítésével a kormányhivatal részeként működő kisebbségi ügyi biztos hivatalát bízzák meg.

Szerinte a kormányfő egyetértett azzal az álláspontjával, hogy a kormányprogramban lehetőségként szereplő kisebbségi ügyi hivatalt a kisebbségi jogi törvénybe kellene beépíteni.

„Ha átfogó kisebbségvédelmi törvényen dolgozunk, amelynek része a kisebbségi jogok intézményes biztosítása , akkor ennek része kell, hogy legyen valamilyen központi hivatal, intézmény is” – magyarázta Bukovszky.

A népszámlálás kapcsán a kormányfő is megszólalhatna

A biztos emellett a kisebbségi nyelvi jogok hatékonyabb érvényesítését tartja a legfontosabb feladatnak. „Még sok munka áll előttünk, hogy a több mint 20 éve elfogadott kisebbségi nyelvek használatát szabályozó törvénynek érvényt tudjunk szerezni” – véli Bukovszky.

Szerinte a közelgő népszámlálás kapcsán a kormányfő is segíthetné a kisebbségeket azzal, ha nyilvánosan megszólalna.

„Használna egy pozitív jelzés a médiában abban az irányban, hogy senki ne féljen felvállalni saját identitását” – mondta a kormánybiztos.

Kapcsolatban a miniszterekkel

Bukovszky szerint hivatala nem légüres térben működik, az új kormány több képviselőjével már tárgyalt. „Találkoztam az igazságügyi miniszterrel, a kulturális miniszterrel valamint az oktatásügyi miniszterrel és az államtitkárral is – tájékoztatott a kormánybiztos. – Végezzük azt a munkát, amit a kisebbségi akcióterv, illetve a kisebbségi nyelvtörvény feladatul ad.” Év végéig el kell készíteniük a kisebbségi nyelvi jelentést.

- lpj -