Egyelőre mégse jön létre a Grund piac Dunaszerdahelyen

2021. július 2. - 09:00 | Régió

A kérvényező kérte a városi engedély visszavonását, tulajdoni viszonyok változására hivatkozik.

Egyelőre mégse jön létre a Grund piac Dunaszerdahelyen
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Májusban írtunk róla, hogy petíció indult a piacok működéséről szóló általánosan kötelező érvényű városi rendelet márciusi módosítása ellen. A testület anélkül határozott az újonnan létesítendő Grund piacról és rendezvénytérről, hogy az létezne, a petíció kezdeményezői pedig elsősorban azt rótták fel, hogy olyan területen jönne létre, ahol a városfejlesztési terv szerint erre nincs lehetőség, mert lakóövezet.

A Grund piacteret és kulturális placcot a Delizia Foundation polgári társulás működtette volna. Az eredeti terveik szerint húsvét és karácsony, tehát kb. április és december között szombatonként kulturális rendezvényekkel színesített termelői piacot üzemeltettek volna a Family Center üzletközpont mögötti területen. A városi testület a márciusi ülésén jóváhagyta az ezzel kapcsolatos rendeletmódosítást, illetve a működési szabályukat, amely viszont lehetőséget adna az egész heti működésre is, reggel 7.30-tól este 20 óráig. A környéken élőknek viszont ezek a tervek nyilván nem igazán kedveztek.

A telektulajdonosok petíciót is indítottak. „Nem a termelői piac létrehozása, hanem annak helyszíne ellen tiltakozunk. Az érintett terület a dunaszerdahelyi városfejlesztési tervben tiszta családi és lakóházas övezetként szerepel, amely kizárja azon szolgáltatásokat, melyek bármilyen módon csökkentik a lakókörnyezet minőségét” – állt a petíciós bizottság állásfoglalásában. Petíciójukat 324-en írták alá, és ebben lényegében arra kérik a városvezetést, hogy szüntesse meg a városi rendelet vonatkozó módosítását.

Képviselői javaslatra végül a rendelet megtárgyalását a június végi testületi ülésre halasztották, ám erre már nem volt szükség. Június 11-én ugyanis Orsolya István, a Delizia Foundation elnöke levélben kérte a polgármestert, hogy tekintettel az érintett telek tulajdonjogi viszonyainak változására vonják vissza a korábban kiadott városi határozatot a piac működési engedélyéről. Ez tulajdonképpen azt jelentette, hogy a piacok működését szabályozó rendeletből kivonják a Grund vásártartási rendjét, amit a testület jóvá is hagyott.

(SzT)