Egyelőre megússza egy lány, hogy a darabolósan gyilkoltató ország móresre tanítsa

Most még nem toloncolják ki a thaiföldi hatóságok azt a 18 éves szaúdi nőt, aki a családja elől menekülve elbarikádozta magát a bangkoki nemzetközi repülőtér egyik szállodájában.

Egyelőre megússza egy lány, hogy a darabolósan gyilkoltató ország móresre tanítsa
twitter

Rahaf Mohammed al-Kunun, aki szombaton érkezett Bangkokba Kuvaitból, azt állítja: attól tart, hogy családja megöli őt, ha hazatér Szaúd-Arábiába. A thaiföldi bevándorlási hatóságok tanácskozni készülnek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) képviselőivel arról, hogyan oldják meg a helyzetet.

A bevándorlási hivatal vezetője cáfolta, hogy Szaúd-Arábia kérésére tartanák fogva a nőt a repülőtéren. 

A szaúdi külügyminisztérium szintén tagadta, hogy bangkoki nagykövetsége elkobozta volna az útlevelét. Egy Twitter-üzenetben azt tudatták, hogy a nőt a repülőtéren a thaiföldi bevándorlási törvények megsértése miatt tartóztatták fel. A thai hatóságok azt közölték, hogy a nőnek nem voltak meg a szükséges úti okmányai, és amiatt nem engedték belépni az országba, hogy nem rendelkezett hotelfoglalással és a visszaútra szóló repülőjeggyel.

Kunun a közösségi médiában hétfőn közzétett egy videót, amelyen látszik, hogy egy asztallal és egy matraccal eltorlaszolta hotelszobája ajtaját. A nő a Reuters hírügynökségnek elmondta: egy kuvaiti családi vakációról menekült el Thaiföldre, és azt tervezte, Ausztráliába megy tovább, hogy ott menedékkérelmet nyújtson be.

Állítása szerint őrizetbe vették azt követően, hogy kiszállt a repülőgépből, elvették az útlevelét, és azt közölték vele, vissza fogják küldeni Kuvaitba. Attól fél, - nem éppen alaptalanul, ismerve a Dzsamál Hasogdzsi-ügyet - hogy rokonai és a szaúdi nagykövetség munkatársai fogják őt várni Kuvaitban - közölte, hozzátéve, attól tart, veszélyben az élete, és a családja végezni fog vele.

Elmondása szerint azért kérne menekültstátuszt Ausztráliában, mert családja fizikailag, érzelmileg és verbálisan is bántalmazza őt, elnyomásban él, nem utazhat, nem vezethet autót. Rokonait nem azonosította, csak annyit árult el róluk, hogy nagy hatalmú szaúdi családról van szó. 

Szaúd-Arábiában a nők csak valamelyik férfi rokonuk engedélyével dolgozhatnak, utazhatnak, házasodhatnak, illetve vehetnek igénybe bizonyos egészségügyi kezeléseket.

Ide tartozik a királyságbóé érkező hír, miszerint mostantól majd szöveges üzenetben kell értesíteni a jövőben a szaúdi nőket egy újonnan hozott törvény szerint arról, hogy elváltak tőlük. A törvénnyel meg akarják védeni őket attól, hogy férjük tudtuk nélkül bontsa fel a házasságot - közölte a kormány. 

A vasárnap életbe lépett törvény véget akar vetni a titkos válásoknak és biztosítani akarja a nőknek, hogy tudatában legyenek családi állapotuknak, így felléphessenek jogaik védelmében, például a tartásdíjért való jogukért. "A szaúdi bíróságok elkezdték kiküldeni a válási értesítéseket. Ezzel lépést tettünk a női ügyfelek jogainak védelmében" - olvasható a szaúdi igazságügyi minisztérium honlapján. 

A nők ellenőrizhetik családi állapotukat a minisztérium weboldalán vagy elmehetnek az illetékes bíróságra, ahol megkaphatják a válási papírok másolatát. "A legtöbb arab országban a férfiak csak úgy elválhatnak a feleségüktől. A nők legalább már tudni fogják, hogy elváltak-e vagy sem. Ez egy apró lépés, de legalább a jó irányba" - mondta Szuad Abu-Dajje, az Equality Now jogvédő világszervezet munkatársa. Hozzátette: a családi állapot közlése még nem jelenti, hogy a nők kapnak tartásdíjat vagy hogy őket illeti a gyerekeik felügyeleti joga. Ez a lépés az ország modernizációs programjának része.

MTI